Logo rijnpost.nl


De gehele groep gaat op de foto na de optocht van Lampegiet in de Patrimoniumlaan. (Coll. D. Hendriks-Meijer/Beeldbewerking Anne Slok)
De gehele groep gaat op de foto na de optocht van Lampegiet in de Patrimoniumlaan. (Coll. D. Hendriks-Meijer/Beeldbewerking Anne Slok)

Oudste foto Lampegiet in Veenendaal

Veenendaal - Het Lampegietersfeest ligt al een paar weken achter ons maar het is goed om het weer even in herinnering te roepen. Althans, de viering zoals die in 1929 in Veenendaal werd gehouden. Een foto uit dat jaar dook onlangs op. De 91-jarige Driesje Hendriks-Meijer haalde 'm tevoorschijn deze stokoude foto van de Lampegietviering in Veenendaal.

Veenendaal - Warme herinneringen koestert ze aan het Lampegietfeest, al lijkt dat op de foto zeker niet het geval. Daar zet ze het als driejarig meisje op een huilen. Zo staat het ook achterop de nogal beschadigde foto. Het is natuurlijk ook heel wat om als zowat de jongste met zo'n grote groep in de avonduren op de foto gezet te worden. Ze zit rechtsonder.

Bijzonder

Bijzonder is de plaat zeker. Het is namelijk de oudst bekende foto van het Lampegietfeest in Veenendaal dat, zoals deze krant enkele weken geleden onthulde, pas in 1924 de huidige vorm kreeg op initiatief van folklorist Dirkjan van der Ven die samen met winkeliersvereniging Handel en Nijverheid de traditie nieuw leven inblies.

Zo wordt dat tot op de dag van vandaag volgehouden. Te zien is dat er veel (gekochte) lampions werden gebruikt, vaak harmonica-achtig en van een lang formaat. Al zien we er ook een paar grote bolvormige tussen. De foto werd genomen op het veldje tussen De Wolpoort en slijterij Meijer.

Slijter

Driesje Meijer was de dochter van de slijter. Het zijn allemaal buurtkinderen van de Patrimoniumlaan die aan de optocht deelnamen. ''Ik kan mij er natuurlijk niets meer van herinneren. Wat ik wel weet en later heb gehoord is dat het twee grote meiden van de Patrimoniumlaan waren die dit organiseerden. Er waren geen georganiseerde tochten zoals nu. En na de optocht kregen we natuurlijk chocolademelk.'' Namen komen naar boven als ze met de vinger langs de rij gaat. Met haar 91 jaren is het geheugen feilloos.

Mooi

''Daar staat Willie Hofland, haar ouders hadden een winkel waar nu Tamminga zit. Verder Jo Merbes, Sjaan Merbes, Koosje van de Poel, Henk en Heintje van Ravenswaaij, een jongen De Lange, Nellie Molenbeek, de broers Achterberg en ene Leppers.''

Peinzend tot slot: ''De meesten die hier op staan zijn er niet meer. Ik ben nog zowat de enige…''. Er moet nog wel iets van haar hart: ''Ik vind het heel mooi dat deze traditie zo in ere wordt gehouden.''

Meer berichten

Shopbox