Logo rijnpost.nl


Geurt Roseboom en Francis Drenth poseren op 3 juni 1974 bij het oude Station Veenendaal. Een jaar later zou deze geheel zijn verdwenen. (Foto: Familiearchief)
Geurt Roseboom en Francis Drenth poseren op 3 juni 1974 bij het oude Station Veenendaal. Een jaar later zou deze geheel zijn verdwenen. (Foto: Familiearchief)

Trouwfoto's als hét symbool van ultiem geluk in Veenendaal

Door Martin Brink
Veenendaal - In het kader van het thema Geluk is er deze maand in Museum Veenendaal een kleine presentatie ingericht van het ultieme geluk bij uitstek: de trouwdag. En dan in Veenendaal uiteraard. Het is een bijzonder samenwerkingsproject tussen het gemeentearchief en het museum. Er zijn 73 foto's te bewonderen.

Bakfiets

Een als er één ding opvalt dan is wel het uitstralen van geluk. Het zijn lachende bruidjes en bruidegoms, soms gefotografeerd op een bijzondere plek. Op de bakfiets bij het in 1975 afgebroken Station Veenendaal bijvoorbeeld. Dat is een locatie die we nu niet meer terugvinden. Maar Geurt Roseboom (bekend van de kleindierenvereniging VKPV in Veenendaal) en Francis Drenth poseren op deze wijze op 3 juni 1974 bij het oude station. Een historische foto, voor het echtpaar maar ook voor de Veenendaler: een jaar later zou van dit station namelijk niet veel meer overblijven dan een trapleuning… Als 'extra' poseren Geurt en Francis, hurkend en zittend op het spoor.

Grift

Veenendaal en De Grift: ze horen bij elkaar. En dus werd er op de huwelijksdag van en naar het gemeentehuis gevaren. Ooit kwam Sinterklaas via de Grift Veenendaal binnen, gezeten op een wankele keukenstoel. Hij moest behoorlijk stil zitten zodat hij niet uit de schuit kon vallen. Op 4 juni 1976 doen Aart van der Sluis en Rika van Harten dat op dezelfde wijze, nu dan zonder keukenstoel. Zij arriveren per aak bij het gemeentehuis en stappen letterlijk uit en later weer in het huwelijksbootje. De daggasten volgen eveneens in bootjes. In het museum zijn 73 foto's te zien en een handvol voorwerpen die met de huwelijksdag te maken hebben. Bedankkaartjes bijvoorbeeld en uiteraard trouwboekjes.

Veel reacties

Het is het resultaat van een oproep die het gemeentearchief deed. Via social media en de gemeentepagina werden foto's gevraagd. Het resultaat was onverwacht hoog. Uiteindelijk waren er rond de honderd inzendingen. Een selectie hangt in het museum. Die geven een mooi tijdsbeeld. Niet compleet weliswaar maar dat kan bij een andere gelegenheid. Want wat hadden bezoekers graag een trouwfilmpje in het gemeentehuis willen zien, of een trouwerij ín het oude gemeentehuis aan de Hoofdstraat maar ook een ceremonie op Gelders, in de hulpsecretarie van de Gelderse School, het pand aan de Prins Bernhardlaan.

Dat soort indrukken zullen er toch wel zijn?

Peter Will

Ter compensatie vertelt oud-chef Burgerlijke Stand en voormalig trouwambtenaar Peter Will zijn ervaringen. Gelukkig zijn er wel foto's van kersverse echtparen bij de ingang van het oude gemeentehuis, soms verwelkomd door het bedrijf waar ze werkzaam zijn of door een vereniging. Zo vormen leden van korfbalclub SKF een erehaag voor Wout en Wies van Dijk wanneer ze op 31 maart 1966 in het huwelijk treden.

Beiden waren zeer actief voor de club. Het is dan een dik jaar voor de ingebruikname van het huidige raadhuis.

Trouwjurken

Op de expositie zijn zelfs trouwjurken te zien. Eén is gedragen door Janneke van den Berg-van Wakeren (haar trouwfoto hangt er ook). Zij blijkt trouwens een grootleverancier van materiaal: leden van haar voorgeslacht zien we op verschillende foto's (met een heldere uitleg) terug.
De oudste foto is van 30 september 1897, genomen bij het huwelijk van Dirk Hendrik Recter en Cornelia van Silfhout. Dirk is de grondlegger van de gelijknamige fabriek. Een van de bekendste producten is Roosvicee. Het hele gezelschap van genodigden gaat op de foto. Mooi is dat alle bruiloftsgasten bij naam worden genoemd. Best bijzonder voor een groepsfoto van 120 jaar geleden. De jongste trouwfoto dateert van 25 mei 2017. Daarop staan Harold van der Cruijsen en Marlies Kraaij. Ze staan op de trans van Molen De Vriendschap aan de Nieuweweg, daar waar ze elkaar ook ten huwelijk vroegen. Ook de herdenkingsdagen zijn er terug te vinden. Zo zien we het zilveren huwelijkspaar Van der Meijden-Eidner terug en het gouden paar Davelaar-van der Elst.

Meer berichten

Shopbox