Logo rijnpost.nl


Lutherfestival in Veenendaal

VEENENDAAL - Dit jaar is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen op de deur van de slotkapel in Wittenberg bevestigde. Zijn invloed was uniek. De door hem ingezette beweging beëindigde de Middeleeuwen, de eenheid van de aardse en hemelse werelden en de kerkelijke controle over de samenleving.

"Op 31 oktober 1517 publiceerde Maarten Luther zijn 95 stellingen door ze aan de deur van de slotkapel in Wittenberg te spijkeren", vertelt Ad Verhage. Verhage is de motor achter het Lutherfestival Veenendaal. "Daarnaast bracht hij een omwenteling teweeg die de westerse wereld ingrijpend heeft veranderd en die tot op de dag van vandaag nog een deel van het denken in onze samenleving bepaalt. Tijdens zijn voorgeleiding sprak hij de beroemde woorden: "Hier sta ik, ik kan niet anders."

Voorzitter

Verhage is voorzitter van de Stichting Westerkerkmuziek Veenendaal en is beroepsmatig organist voor kerken in Amerongen (Andrieskerk) en Veenendaal (Westerkerk). De stichting organiseert 10 keer per jaar een klassiek concert op de zaterdagmiddag met een heel verschillende programmering. De muzikanten komen daartoe uit het hele land. Verhage is daarbij de organisator, de organist/pianist, zanger en dirigent. Verhage: "Het Lutherfestival duurt de hele maand oktober, met een mini-expositie over het leven van Luther in tekst en beeld in de bibliotheek Veenendaal, diverse lezingen, openlucht optredens van het Veenendaals Koperensemble, concerten en presentaties. Het filmhuis vertoont speelfilm 'Storm, letters van vuur', op 21 oktober in het Spectrum en diverse Veenendaalse kerken sluiten het festival af met een speciale kerkdienst met als thema: Luther en de boodschap van genade."

Muziek

Verhage: "Muziek was voor Luther van persoonlijk levensbelang. Voor hem kwam het direct na de theologie. Voor de opbouw van zijn kerk zette hij het koraal in, waarvan hij er zelf 35 van vervaardigde. Het was een revolutie dat de gemeenteleden deze met elkaar konden zingen. Geloof en inhoud werden zo door allen gedeeld."

Het Lutherfestival wordt aangeboden door de Stichting Westerkerkmuziek Veenendaal, de Veenendaalse kerken, het Filmhuis Veenendaal, Theater De Lampegiet,, de Bibliotheek Veenendaal en de Volksuniversiteit Veenendaal. de activiteiten worden zo laagdrempelig mogelijk aangeboden. De meeste activiteiten zijn gratis, wat mede mogelijk gemaakt is door financiële bijdragen van gemeente Veenendaal en culturele fondsen en sponsoren vanuit het Veenendaalse bedrijfsleven.

Voor meer informatie en het volledige programma voor de maand oktober is te vinden op: www.lutherfestivalveenendaal.nl of in het programmabrochure.

Meer berichten

Shopbox