Logo rijnpost.nl


Column 'Stoptober'

Door Cécile den Hartogh

Deze maand is het oktober en voor mensen met een liefde voor de sigaret (andere uitdrukking voor rookverslaving) is het de bedoeling om 28 dagen niet te roken. Vandaar de naam 'Stoptober'. Ik ben geen roker.

Maar ik ben tegen wil en dank wel heel erg vaak een meeroker. In het dorp bijvoorbeeld loop ik regelmatig in iemands kersverse tabakswalm. Ik probeer dan mijn adem in te houden, maar aangezien het wandeltempo in het winkelcentrum niet erg hoog ligt (zeker op zaterdag) en inhalen daarom erg lastig is, moet ik verplicht opnieuw de nicotinekegel van mijn voorganger inademen. En ik niet alleen, ook mijn kinderen.

Enkele weken geleden gingen wij met familie een dagje uit naar de Efteling. Hoewel roken in de wachtrijen niet meer is toegestaan, heb ik die dag indirect heel veel sigaretten gerookt. Mannen en vrouwen paften tussen elke attractie er lustig op los. Elke keer liepen we achter rokende mensen.

Er hard voorbij lopen had weinig zin, want verderop liepen opnieuw rokende bezoekers. Allemaal vaders en moeders, opa's en oma's van jonge kinderen.

Beleving sigaretterook is voor niet-rokers als een penetrante schetenlucht

Ik kan me bijna niet voorstellen dat het aantal rokers in Nederland aan het dalen is. Het lijkt juist wel erger te worden. Of komt dat omdat rokers overal de straat op worden geschopt als ze een peuk willen opsteken en daardoor meer zichtbaar zijn? Ook valt mij op dat steeds meer vrouwen en jonge meiden met een sigaret tussen hun vingers aan het winkelen zijn. Blijkbaar nemen zij een rookhuid, lelijke tanden, een zware rookstem, gele nicotinevingers, dof haar én een stinklucht om hen heen- toch voor lief.

In onze beschaving is het niet gebruikelijk om in het openbaar boeren of scheten te laten. Die luchten (en geluiden) worden niet op prijs gesteld, laat staan dat men in de penetrante lucht van een ander zou willen lopen.

Maar het is blijkbaar heel normaal dat niet-rokers wel steeds de rook- die eerst in de mond, longen en neus van een ander is geweest - moeten inademen. Naast dat het ziekmakend is, is de beleving van sigarettenrook voor niet-rokers ongeveer hetzelfde als een penetrante schetenlucht. En daarbij: meeroken vergroot de kans op longkanker voor mensen die niet roken met 20 tot 30%.

Ik hoop van harte dat mensen die deze maand hun poging om te stoppen met roken gaan doorzetten. Niet alleen voor de niet-rokers, maar vooral voor zichzelf en de generatie na hun. Het bespaart ook nog eens een hoop geld!

Kan je weer wat leuks voor kopen in het winkelcentrum of een dagje met het hele gezin naar de Efteling!

Meer berichten

Shopbox