Logo rijnpost.nl

Veteranen welkom bij Veteranen Contact Veenendaal.

Hermy Heymann is voorzitter van de Stichting Veteranen Contact Veenendaal.
Hermy Heymann is voorzitter van de Stichting Veteranen Contact Veenendaal.

Door Co Keulstra
VEENENDAAL - Hermy Heymann is voorzitter van de Stichting Veteranen Contact Veenendaal en heeft 37 jaar actieve dienst achter de rug bij het Korps Mariniers. Als (groot) Majoor afgezwaaid en daarna nog 4 jaar opgeroepen als reservist. Hij wil graag in contact komen met veteranen en oud-militairen die bij de Marine, de Luchtmacht of Marechaussee hebben gediend.

Lezing

"De Stichting Veteranen Contact Veenendaal is in 2008 opgericht door Jelis Roodbeen, Gerard Peters en Gert-Jan Hoefnagel'', vertelt Heymann. "Zij hebben mij eerst uitgenodigd om een lezing te houden, daarna ben ik blijven 'hangen' en ben later voorzitter geworden. De veteranen die elke eerste dinsdag van de maand bij elkaar komen vormen een hechte groep, maar de vergrijzing slaat toe. Graag zou ik met de jongere generatie veteranen in gesprek willen gaan om te kijken of ze bereid zijn om de bijeenkomsten bij te wonen. We hebben een prachtige locatie bij Jeu des Boulesclub les Sabots aan de Wageningselaan."

Hobby

Tijdens de bijeenkomsten worden er presentaties gehouden of er wordt iemand uitgenodigd die iets over zijn hobby komt vertellen. Heymann: ''Als bestuur proberen we meer veteranen te interesseren voor de bijeenkomsten. Ook hebben we veteranen nodig voor het vormen van de erewacht bijzondere her-denkingen zoals op 4 mei bij de dodenherdenking, op 5 oktober bij de Wakeman herdenking op de Munnikkenhof, 20 november de herdenking bij het Kruis op de Berg. In juni herdenken we het neerstorten van een Lancaster bommenwerper nabij Kwintelooyen en bij Prattenburg is recentelijk een gedenksteen geplaatst voor vermoorde verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog en die geen graf hebben. Bij al deze gebeurtenissen wordt de aanwezigheid van veteranen ten zeerste op prijs gesteld."

Gemeente

Elk jaar wordt er een locale veteranendag georganiseerd door de gemeente Veenendaal, dit in overleg met Veteranen Contact Veenendaal, waarbij elk jaar wordt getracht om een bijzonder programma samen te stellen. Zo werden er op de afgelopen veteranendag nog draaginsignes uitgereikt aan VN- militairen die uitgezonden zijn geweest naar Libanon.

Adoptie

Tijdens deze jaarlijkse veteranendag wordt ook de adoptie van het monument der gevallene overgedragen aan een 'nieuwe' school. Dankzij initiatiefnemer en Bosnië-veteraan Gert Jan Hoefnagel, is enkele jaren geleden het project 'Adopteer een monument' gestart. Dit project van de Stichting 4 en 5 mei zorgt er voor dat basisschoolleerlingen van groep 8 leren over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en de rituelen die daarbij horen. Ook onderhouden zij enkele malen per jaar het monument en mogen zij als eersten, na de officiële gezagsdragers, een krans leggen op 4 mei bij de Dodenherdenking.

Heymann, die 3 jaar op Curaçao heeft gewoond en viermaal is uitgezonden naar respectievelijk Cambodja, Albanië, Afghanistan en Soedan, vertelt verder: "We hebben ook 5 veteranen als gastsprekers die lezingen houden op de scholen onder de noemer 'Veteranen in de klas', een landelijk project van het Veteranen Instituut. We vertellen dan over onze missies en uitzendingen naar het buitenland. Ik ben 5 jaar regiocoördinator geweest voor de scholen in en om Veenendaal. Daarnaast verzorg ik voor het Herinneringscentrum Westerbork door heel Nederland lezingen."

400 veteranen

Veenendaal herbergt ongeveer 400 veteranen binnen haar gemeente. Op de eerste dinsdag van de maand komt maar een handvol personen naar de bijeenkomst bij Les Sabots. Het bestuur zoekt ook naar allerlei manieren om de met name jongere veteranen te betrekken bij hun activiteiten en vraagt ook deze groep veteranen om mee te denken over de toe-komst van de stichting. Daarnaast is het bestuur aan het bekijken of er niet met andere veteranenverenigingen in de omgeving kan worden samengewerkt. Heymann: ''We hopen dat veteranen en oud- militairen nam het lezen van dit artikel de weg weten te vinden naar de stichting''.

Meer informatie over de stichting: www.veteranencontactveenendaal.nl of mailen: veenendaal@veteranen.nl

Meer berichten

Shopbox