Logo rijnpost.nl


Elkaar ontmoeten tijdens het mama-café: voor ouders, grootouders maar ook voor kinderen. (Foto: PR)
Elkaar ontmoeten tijdens het mama-café: voor ouders, grootouders maar ook voor kinderen. (Foto: PR)

Mamacafé in de Cultuurfabriek viert het eerste lustrum

Veenendaal - In oktober 2012 nam Humanitas/Home-Start samen met de bibliotheek, de speel-o-theek en het Centrum voor Jeugd en Gezin het initiatief om tijdens de week van de opvoeding een mamacafé te organiseren. Tijdens dit mamacafé konden ouders met hun baby's en peuters elkaar ontmoeten om te spelen en een praatje te maken. Het was bedoeld als eenmalige activiteit, maar dit liep anders. Het eerste mamacafé was zo'n succes dat werd besloten om maandelijks een mamacafé te organiseren in De Cultuurfabriek.

Doel

Inmiddels zijn we 5 jaar verder. Het mamacafé is nu elke woensdag geopend van 10.00-12.00u en wordt druk bezocht op de 1e verdieping van De Cultuurfabriek. Het elkaar ontmoeten blijft het belangrijkste doel van het mamacafé. Moeders die alleen thuis zijn met hun kind(eren) kunnen in het mamacafé andere moeders ontmoeten, contact leggen en op die manier ervaringen delen. Uiteraard zijn vaders en grootouders ook welkom in het mamacafé.
Op woensdag 4 oktober was er een feestelijk mamacafé ter gelegenheid van het 1e lustrum.

Gezellig

Vaders, moeders, opa's en oma's afkomstig uit verschillende culturen ontmoetten elkaar onder het genot van een kop thee met wat lekkers. Een Iranese moeder bezoekt het mamacafé sinds een paar weken met haar zoon van 13 maanden en vertelt:" Ik kijk uit naar de woensdag. Het is hier gezellig en het is leuk om andere mensen te ontmoeten en contact te hebben. Het is laagdrempelig, een fijne omgeving en ik vind het bijzonder".

Een Marokkaanse moeder komt met haar zoon van 2 jaar al langer naar het mamacafé. "Mijn zoon heeft hier geleerd om met andere kinderen te spelen. Hij heeft veel geleerd en daar ben ik heel blij om. Hij is nu thuis ook rustiger".

Ontwikkeling

Een Nederlandse moeder met een zoon van 3 jaar heeft weer een andere reden om het mamacafé te bezoeken: "Ik kom hier vooral voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van mijn zoon. Ik vind het belangrijk dat hij speelkameraadjes heeft. Daarnaast merkte ik dat de contacten met andere bezoekers voor mij een meerwaarde hebben. Het haalt mij even uit mijn eigen wereldje en het is goed om mensen te ontmoeten die anders denken dan wat jij gewend bent".
Het mamacafé voorziet in een behoefte van veel ouders om elkaar op een laagdrempelige manier te ontmoeten. Het succes is mede te danken aan de inzet van een aantal enthousiaste vrijwilligers. Op dit moment is er dringend behoefte aan nieuwe vrijwilligers.

Voor meer informatie kan men bellen of mailen met Tineke van der Weerd: 0610919430, t.vanderweerd@humanitas.nl.

Meer berichten

Shopbox