Logo rijnpost.nl


Gerda (74) en Silvia (75) - twee vriendinnen sinds zestig jaar - waren onlangs een week samen in Veenendaal. Ze gingen onder meer naar Rotterdam. (Foto: Co Keulstra)
Gerda (74) en Silvia (75) - twee vriendinnen sinds zestig jaar - waren onlangs een week samen in Veenendaal. Ze gingen onder meer naar Rotterdam. (Foto: Co Keulstra)

Veenendaal/Zwitserland: zestig jaar een bijzondere vriendschap

Door Co Keulstra
VEENENDAAL – De Veenendaalse Gerda van der Mijn-van de Pol en de Zwitserse Silvia Roth zijn al zestig jaar vriendinnen. Silvia was onlangs met haar dochter Andrea en kleinzoon Fabian een weekje in Veenendaal en logeerde uiteraard bij haar goede vriendin Gerda. Ze hebben de week in alle vriendschap doorgebracht en maakten uitstapjes naar onder andere Rotterdam.

"Zestig jaar geleden kreeg ik een brief uit Zwitserland, in het Frans geschreven, van ene Silvia. Ik was 14 en zij 15 jaar.

Silvia had via een bureau uit Denemarken een adres opgevraagd om met een Nederlands meisje te kunnen corresponderen. Ik was de uitverkorene.

Ik woonde in de Hoofdstraat. Mijn ouders hadden een kantoormachinehandel en ik zat op de HBS. Gelukkig kreeg ik Franse les op school. Vanaf die tijd zijn we elkaar gaan schrijven," zegt Gerda van der Mijn, tegenwoordig ook bekend als schrijfster van het boek over de Veenendaalse winkeliersvereniging Handel en Nijverheid en binnen het Veenendaalse museumwerk een coördinerende rol vervult.

Vrolijk en blij moment

De ouders van Gerda en de familie Van Rijswijk gingen 1959 met vakantie naar Zwitserland en op de terugweg zijn ze de correspondentievriendin van Gerda gaan opzoeken.

Ze waren met 10 personen maar werden hartelijk ontvangen met koffie en gebak. Ze bleven er eten en ook mochten ze er de nacht doorbrengen. Gerda: "Dat was een vrolijk en blij moment. Het klikte meteen tussen ons. We zijn al die jaren blijven corresponderen met elkaar.

Zes keer

In 1963 kwam Silvia met haar zus naar Nederland en mijn ouders zijn met hen op stap geweest naar Amsterdam en Scheveningen. Ik moest in bed blijven vanwege een hersenschudding. Ik ben in al die jaren 33 keer naar Zwitserland geweest en logeerde dan bij Silvia. Silvia is zes keer in Nederland geweest. Zij had het erg druk met haar vijf kinderen. Als ik bij hen kwam voor een paar dagen of langer, waren de kinderen altijd blij om mij te zien. Als er in de winter werd geskied, paste ik altijd op de kinderen. We zijn op elkaars bruiloft geweest – ik kreeg een originele koeienbel - en ik heb nog alle geboortekaartjes van haar kinderen. Ook de brieven die wij elkaar schreven, heb ik nog bewaard." Gerda werd opgenomen in het gezin waar Silvia is grootgebracht. Met de moeder van Silvia, Irene, heeft Gerda ook een heel goede band.

Volksfeesten

"Ik heb daar in Zwitserland veel volksfeesten meegemaakt en we hebben veel gewandeld in de bergen.

Op een keer zijn we gaan wandelen naar de Seealpsee.

Ik had geen wandelschoenen bij me en liep op hoge hakken met gladde zolen.

Dat viel niet mee!''

Herinneringen 

Veenendaal - Gerda heeft nog meer herinneringen aan haar bezoeken aan Zwitserland, het land dat ze inmiddels in haar hart heeft gesloten. Ze vertelt: ''Ik heb in 1982 ook de 'Landsgemeinde' bijgewoond. Alleen de mannen mochten stemmen. Henry Kissinger was daar ook aanwezig."

Ook kinderen van Silvia weten van de bijzondere vriendschap en hebben uiteraard ook kennisgemaakt met Nederland. Gerda: "Bij ons 50ste vriendschapsjaar kwam Silvia met haar dochter Barbara naar Veenendaal. We hebben toen een concert in de Westerkerk bijgewoond en een rondvaart gemaakt door de Amsterdamse grachten. 's Avonds hebben we Chinees gegeten. De volgende dag hebben we Paleis Het Loo bezichtigd en zijn we naar Spakenburg geweest."

Meer berichten

Shopbox