Logo rijnpost.nl


Henk de Ruiter was blij verrast om ´zijn´ herdenkingssteen uit 1979 terug te zien. Hij wist niet dat die nog bestond. (Foto: PR)
Henk de Ruiter was blij verrast om ´zijn´ herdenkingssteen uit 1979 terug te zien. Hij wist niet dat die nog bestond. (Foto: PR)

De vergeten steen van Henk de Ruiter

Veenendaal - De bekende voormalige ondernemer Henk de Ruiter keek onlangs wel even vreemd op om de inlegsteen die hij nota bene zelf op 6 april 1979 bij de laatste uitbouw van zijn pand aan de Hoogstraat/Tuinstraat heeft geplaatst, weer onder ogen te krijgen. Tenminste een foto ervan want de steen is dermate zwaar dat hij niet even onder de armen meegenomen kon worden. ''Die was ik totaal vergeten!'' zegt hij blij verrast. De steen maakt onderdeel uit van de collectie van Museum Veenendaal en speelt binnenkort een rolletje in een voor iedereen toegankelijke presentatie bij Oud Veenendaal.

Henk de Ruiter (80-plus) was vele jaren een gevierd ondernemer aan de Hoogstraat. De firma Henk de Ruiter Woninginrichting had een grote naam in Veenendaal en de regio. Op 1 januari 1963 stopte zijn vader Anton en deed de zaak over aan zijn zonen Joop en Henk. Joop ging verder in de textiel. Later werd dit Livera. Henk bouwde de zaak in woninginrichting steeds verder uit. De laatste uitbreiding was in 1979.

Ingang Tuinstraat

De winkel werd zeker driemaal zo groot en kreeg aan de zijde van de Tuinstraat een eigen ingang. Aan de linkerkant was ook de inlegsteen bevestigd. 'Hülsta Studio' stond boven de ingang, het West-Duitse merk waarvan Henk de Ruiter dealer was. Maar ook merken als Leolux en Gelderland vertelden iets over de naam en faam van de collectie die er werd verkocht. Henk de Ruiter had wat dat betreft een naam hoog te houden. Zijn opa ging nog met wol en garens de huizen langs, diens zoon Anton begon een vaste zaak. ´´In allerlei goederen,´´ weet Henk de Ruiter nog. Later werd meer en meer gespecialiseerd. Vader Anton is niet zomaar iemand in Veenendaal. Hij werd later wethouder en bleef dat decennia lang.

Groot hart

Een wethouder met een groot hart voor Veenendaal en waaraan de plaats veel te danken heeft. Dat staat allemaal te lezen in het onlangs verschenen en fraai gebonden familieboek ´Een blik terug, verzameling van verzamelingen´. Het verscheen in een oplage van 50 stuks en werd gemaakt door familielid Fauve de Ruiter. Verschillende telgen worden er in verhaalvorm beschreven.
Zo was hij ook voorzitter en mede-oprichter van de Veenendaalse winkeliersclub Handel en Nijverheid en initieerde met deze club vele opzienbarende zaken. Gerda van der Mijn-van de Pol vertelt daarover in haar boek 'Lef, bravoure en ondernemingsgeest, Handel en Nijverheid 1923-2012'. Anton de Ruiter was een man die door de oorlog een trauma opliep omdat hij met andere Veenendaalse vooraanstaanden in Kamp Amersfoort belandde. Het had weinig gescheeld of hij kon het niet meer navertellen. Dat soort verhalen hebben ook Henk de Ruiter gevormd.

Bouwcombinatie

Op 12 januari 1994 stopte hij met de zaak en verkocht hij zijn pand aan een combinatie van een makelaar en bouwbedrijf Boers. Dat deden ook de Erven de Ruiter en kapper Van Ede. De combinatie ontwikkelde er appartementen met winkels. Zoon Anton ging verder aan de Hoogstraat 4 met bad- en huishoudtextiel. Nu heet het 'Have a nice day', een living & lifestylewinkel aan de Hoogstraat 6. Het is de zaak van Anton en Amata.
Sinds 2006 woont Henk de Ruiter met zijn vrouw Aartje in een appartement aan de Poolster. Hij denkt graag terug over hoe het vroeger was en geeft zelfs tips aan onderzoekers. Vooral de oorlog speelt een grote rol in zijn familie. Hij weet zich omringd door de papieren van zijn voorvaderen, compleet met vele oude foto´s, krantenknipsels en andere relevante papieren. Daar is onlangs ook het archief van broer Joop (die net als zijn vader wethouder werd) bijgekomen. Hij overleed vorig jaar.
De steen kwam vorige maand weer ter sprake. Eigenlijk bij toeval. Museumbestuurder Martin Brink ging de depots van het museum in, de niet-toegankelijke ruimten waar een surplus aan Veenendaalse en niet-Veenendaalse voorwerpen te vinden zijn.

Parafernalia

Alles keurig geregistreerd maar nét niet of helemaal niet van voldoende kwaliteit om het in de vaste presentatie te laten zien. Sleutelhangers, speldjes, bekers, stickers, kleerhangers en tal van ander Veenendaalse parafernalia zijn leuk voor een thema-presentatie of ter opfleuring van wel een museumwaardig object. Dat achter elk voorwerp wel een verhaal schuil gaat, dat weet Brink als geen ander. Hij doet er al sinds 1981 onderzoek naar en vertelt er over tijdens de vrij toegankelijke avond van de vereniging Oud Veenendaal op donderdag 21 september vanaf 19.45 uur in gebouw Eltheto. Fluitersstraat. Hij richtte zich ook op de negen eerste of gedenkstenen die het museum bezit. Het zijn stenen waarbij ooit wel eens is geopperd om allemaal op één wand te tonen. Twee zijn in de vaste presentatie te vinden, de andere liggen in het depot.

Wolka

Dat zijn onder meer de eerste steen van de De Woudenberger (Kerkewijk) maar ook een steen uit 1927 waarbij de namen van de kinderen Kan staat. Na enige speurwerk blijkt dat deze steen de start van de Wolka aan de Spoorlaan markeert. Officieel heette het de N.V. Vereenigde Garen- en Textielfabrieken Amsterdam. Dat bedrijf is ontstaan uit de NEWO (Nederlandse Wolindustrie) en pal naast deze fabriek aan de Spoorlaan gebouwd. Ook de steen van Henk de Ruiter ligt er.

Niemand wist de herkomst. In de beschrijving staat niets concreets. ''We weten zelfs niet hoe hij hier terecht is gekomen,'' zegt collectiebeheerder Jan Ploegman. Brink wist het wel: hij heeft bij de afbraak van de panden de steen nog in de achtermuur zien zitten.

Waarschijnlijk hebben de slopers gedacht: die moet maar naar de gemeente. Zo kwam het in het museum terecht. Hoe het ook zij: het mysterie van de steen is opgelost. Moraal: bewaren is goed maar met achtergronden erbij is het pas echt voor de toekomst behouden! Dat geldt voor alles wat bewaarwaardig is.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox