Logo rijnpost.nl


Een jaar geleden ongeveer maakte Ton Ezendam zijn Smoothiefiets. Doel: neerzetten op de Dag van de Duurzaamheid in Veenendaal. Nu mag de fiets weer 'in actie komen'. Want de Dag van de Duurzaamheid is in aantocht, op zaterdag 7 oktober. (Foto: Christine Dijk)
Een jaar geleden ongeveer maakte Ton Ezendam zijn Smoothiefiets. Doel: neerzetten op de Dag van de Duurzaamheid in Veenendaal. Nu mag de fiets weer 'in actie komen'. Want de Dag van de Duurzaamheid is in aantocht, op zaterdag 7 oktober. (Foto: Christine Dijk) (Foto: Job Verberne)

Smoothiefiets weer van stal

Veenendaal - Een jaar geleden ongeveer maakte Ton Ezendam zijn Smoothiefiets. Doel: neerzetten op de Dag van de Duurzaamheid in Veenendaal. Nu mag de fiets weer 'in actie komen'. Want de Dag van de Duurzaamheid is in aantocht, op zaterdag 7 oktober.

In 2016 was de Smoothiefiets een groot succes. Ton Ezendam, bekend van zijn bedrijf Recquipment: "Op die dag was ik in een andere kraam bezig om kinderen te begeleiden bij het uit elkaar halen van laptops , maar er stond altijd wel iemand te wachten tot hij of zij aan de beurt was." Het principe van de fiets is dat je je eigen smoothie bij elkaar trapt.

Puzzelen

Het idee van de Smoothiefiets ontstond al in het voorjaar, toen Ton samen met een vriend zat te puzzelen op een ludieke actie voor de Dag van de Duurzaamheid. "Het moest ludiek en interactief zijn, want dat werkt het beste om mensen ervan bewust te maken dat voor energie niet altijd elektriciteit nodig is. "Zo'n fiets leek ons heel aansprekend om het begrip 'duurzaamheid' uit te leggen. Je steekt niet de stekker in een stopcontact, maar wekt zelf energie op. En krijgt er ook nog iets voor terug." Het idee was geboren, maar de uitwerking leverde nog wel wat hoofdbrekens op.

Sprokkelen

"De onderdelen moesten we nog bij elkaar sprokkelen: een hometrainer, een blender en onderdelen van een gewone fiets. Een oude fiets had ik zelf wel. Maar voor de hometrainer hebben we een advertentie gezet. Die konden we gratis ophalen. De blender werd gevonden op Markplaats, in Rhenen nota bene. Voor het geval de blender het zou begeven, kocht ik ook een reserveblender."

Toen het lastigste traject: het in elkaar zetten van de onderdelen. "De trapinrichting moest omgezet worden naar iets wat de blender kon aandrijven. Een soort dynamo, maar dan bóvenop in plaats van tegen de zijkant van de band. En toen moest ik nog even leren lassen…" Maar drie dagen voor de Dag van de Duurzaamheid was de fiets af.

"Ik nodig iedereen van harte uit om zijn eigen smoothie te verdienen. Daarvoor hoef je echt geen uren te trappen hoor", lacht Ezendam. "In een tien, twintig seconden heb je al de benodigde energie geleverd en is je smoothie klaar om uit te gieten! Makkie toch?!"

De Dag van de Duurzaamheid, met vele activiteiten, wordt door het hele land georganiseerd om te laten zien dat duurzaamheid noodzakelijk, inspirerend en winstgevend is.

In Veenendaal is de Dag van de Duurzaamheid op zaterdag 7 oktober van 12-16 uur op het Stadsstrand.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox