Logo rijnpost.nl


De Veenendaalse biologiestudent Brian Pater (22) is altijd op zoek naar insecten. Nu heeft hij een ontdekking gedaan: een spookkreeft die nog niet eerder in Nederland was aangetroffen. (Foto: PR)
De Veenendaalse biologiestudent Brian Pater (22) is altijd op zoek naar insecten. Nu heeft hij een ontdekking gedaan: een spookkreeft die nog niet eerder in Nederland was aangetroffen. (Foto: PR)

Biologiestudent Brian Pater ontdekt nieuwe diersoort

Borssele/Veenendaal - In Borssele, provincie Zeeland, is een nieuwe diersoort voor Nederland ontdekt. Het betreft een Caprella Equilibra. Caprella Equilibra is een vlokreeftensoort uit de familie van de Caprellidae. De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1818 en nu voor het eerst waargenomen in Nederland.

De ontdekking werd gedaan door Veenendaler Brian Pater. Brian (22) is natuurfotograaf én student aan Wageningen University & Research en heeft met deze vondst een nieuwe ontdekking in Nederland gedaan. "Mogelijk komt deze soort ook nog voor op andere plaatsen en dus niet alleen in Borssele", vertelt Brian. "Wat zeker is, is dat ze nog niet eerder in Nederland is gevonden. Dat komt mede omdat maar weinig mensen op zoek gaan naar dieren van deze grootte."

Spookkreeft

Brian: "Caprella Equilibra is een kreeftachtige uit de familie van de spookkreeftjes (Caprellidae). Er zijn inmiddels meer dan 400 soorten spookkreeftjes beschreven, waarvan er tot nu toe vier uit Nederland bekend waren. Drie daarvan zijn inheems. Kenmerkend voor de spookkreeftjes is dat het smalle dieren zijn en dat hoofd en romp gefuseerd zijn. En kenmerkend voor Caprella Equilibra is dat er een stekel tussen de schaarpoten zit. Het exemplaar uit Borssele was zo'n 4 mm groot, maar ze kunnen tot 18 mm groot worden."

Caprella Equilibra is inheems in Azië en Amerika. De soort heeft zich uitgebreid naar Australië, Nieuw-Zeeland, Noord-Afrika en Europa. In Zuid Europa was hij bekend, maar recent ook uit België. Caprella equilibra wordt als exoot beschouwd. Waarschijnlijk heeft hij zich naar Europa kunnen verplaatsen als meelifter op schepen. Het dier leeft tussen zeegras, algen en sponzen, maar is ook gevonden op harde substraten zoals mosselen, boeien en installaties.

Het is een omnivoor, dat wil zeggen dat hij zowel plantaardig als dierlijk materiaal eet. Brian Pater: "De naam vlokreeft is bedacht doordat sommige vlokreeften net als vlooien kunnen springen, maar soorten uit deze familie kunnen dan niet." Als we Brian vragen hoe hij zeker weet dat het hier om de Capralla equilibra stelt hij: "Na mijn determinatie twijfelde ik eigenlijk niet maar ik vroeg het na bij Naturalis, dé autoriteit op dit gebied. De soort is daar bevestigd door specialist Marco Faasse. Hij is gastmedewerker bij Naturalis."

Combinatie

Bij Naturalis Biodiversity Center, waar de uiteindelijke ontdekking bevestigd werd, werken ruim 100 specialisten. Dit team ontleent zijn kracht aan een unieke combinatie van expertise, vaardigheden, apparatuur en faciliteiten op natuurgebied. Op de vraag hoe je een, nog niet eerder ontdekt, 4 millimeter groot beestje ontdekt in Nederland glimlacht hij en antwoordt: "Ik kijk altijd al naar insecten. Die zijn vaak ook klein. Dan ontwikkel je er een oog voor en vallen zulke beestjes je ook sneller op. Deze heb ik gevonden in de koelwateruitlaat bij de kerncentrale van Borssele, met behulp van een schepnet."

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox