Logo rijnpost.nl


Met twee vingers hijst mevrouw Van Asch van Wijck de vlag in het schaalmodel van haar kasteel Prattenburg, gemaakt door Henk van Voskuilen. (Foto: Jaap Pilon)
Met twee vingers hijst mevrouw Van Asch van Wijck de vlag in het schaalmodel van haar kasteel Prattenburg, gemaakt door Henk van Voskuilen. (Foto: Jaap Pilon) (Foto: Job Verberne)

De vlag in top op kasteel Prattenburg

Veenendaal/Rhenen - Met slechts twee vingers hees mevrouw V.M.G. van Asch van Wijck de vlag in de mast van haar kasteel Prattenburg. Dat lijkt een hele prestatie, maar in dit geval 'een makkie'. Het betrof immers een vlaggenmast van amper tien centimeter hoog, behorend bij de maquette van het kasteel die sedert zaterdag in het Museum Veenendaal is tentoongesteld en de start vormde van Open Monumentendag.

Onder het toeziend oog van een veertigtal belangstellenden verrichtte mevrouw Van Asch van Wijck de ceremonie, met aan haar zijde de creatieve schepper van het schaalmodel van kasteel Prattenburg, Veenendaler Henk van Voskuilen (72). Met het hijsen van de vlag was de maquette van kasteel Prattenburg officieel klaar en te bezichtigen door de museumbezoeker. Henk van Voskuilen, die zich nog steeds met trots Gelders-Veenendaler noemt, heeft ruim 250 uren aan de maquette van Prattenburg gewerkt.

Tot in detail

Tot in detail is het kasteel, dat tussen 1887 en 1890 in eclectische stijl op de fundamenten van een ouder huis door architect E.G. Wentink is gebouwd, door Van Voskuilen nagemaakt. Alle ramen bijvoorbeeld zijn stuk voor stuk met de figuurzaag uitgezaagd en zelfs het familiewapen van de familie Van Asch van Wijck in de gevel, met de spreuk 'Ore et corde idem' ontbreekt niet.

Twaalf jaar

Het gehele kasteel, op grondgebied van de gemeente Rhenen, is door Van Voskuilen vervaardigd van 4 millimeter dik MDF. Het miniatuur kasteel is niet zijn eerste werk. In de twaalf jaar dat hij schaalmodellen maakt heeft hij onder meer zijn geboortehuis aan de Prins Bernhardlaan 32 (vóór de grenswijziging van 1960 nummer 209) naast de Julianakerk, het oude spoorwegstation van Veenendaal-Centrum en de Hollandia Wolfabriek aan het Verlaat gebouwd. De meeste van zijn driedimensionale modellen in het klein staan in het Museum Veenendaal geëxposeerd.

"Ik wil de jeugd van Veenendaal laten zien hoe het er vroeger in Veenendaal uitzag", antwoordt Van Voskuilen op de vraag waarom hij zoveel uren met dit, zoals hij het zelf noemt, priegelwerk, bezig is.

Mevrouw Van Asch van Wijck liet zich na het officiële moment van het hijsen van de driekleur uitgebreid door Van Voskuilen informeren. Vol bewondering voor zijn noeste arbeid en zeer ingenomen met het feit dat 'haar' kasteel in het klein is nagebootst en een plekje heeft gekregen in het Veenendaals Museum, liet zij zich zaterdagmorgen nog uitgebreid rondleiden door het Veenendaals museum waar zij voor de eerste keer een bezoek bracht.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox