Logo rijnpost.nl


Riet Stoop leert de jeugdige Marlies van der Wiel hoe je moet weven.
Riet Stoop leert de jeugdige Marlies van der Wiel hoe je moet weven.

Amerongse sigaren vervaardigd in het museum in Veenendaal

Door Martin Brink

VEENENDAAL - Geïnteresseerd leert de 11-jarige Marlies van der Wiel hoe je moet weven. Riet Stoop, vrijwilligster van Museum Veenendaal en zeer bedreven op het historische weefgetouw, zit naast haar en samen 'halen ze door en drukken aan'. Zo komt een mooi stuk weefsel tot stand. Zomaar gezien zaterdag tijdens Open Monumentendag in het museum, één van de meest logische plekken in Veenendaal waar men kennis kon maken met historie en cultuur.

Gratis

Het museum was deze dag gratis te bezoeken en vele tientallen bezoekers namen de gelegenheid te baat om het Veenendaalse museum met een bezoekje te vereren. Niet alleen Veenendalers werden door het regenachtige weer de Cultuurfabriek in gelokt, ook veel bezoekers van buitenaf bekeken het museum waar vooral de geschiedenis van Veenendaal centraal staat.
´´Ik vind het wel leuk werk aan dit weefgetouw,´´ zegt de Veenendaalse Marlies die ook vertelt dat ze met school al eens eerder hier geweest was.

Sigaren maken

Ook veel belangstelling hadden de sigarenmakers Frits Schweinsberg en Anneke Koning-Rozemeijer. Vorig jaar volgden ze een cursus en beiden mogen zich met nog een vrijwilliger een volleerd-sigarenmaker noemen.
Het is een perfect koppel daar achter het ´zinkie´. Dat bleek wel. ''We hebben beiden in het onderwijs gezeten en voelen de mensen direct aan.'' Zij draait moeiteloos de sigaren. Het omblad wordt gewikkeld om kleinere delen van het tabaksblad.

Geen bolknak

Anneke Koning: ''Alleen een bolknak fabriceren, dat lukt mij niet. Daarvoor heb ik te kleine handen. Hier naast mij kan het wel.'' Frits rolt ook zonder problemen sigaren. Rookt hij zijn eigen productie ook op? ''Nee,'' zegt hij. ''Dat mag een ander doen. Ik gaf eens een sigaar aan een goede kennis. Die moest er flink aan trekken om het te kunnen roken. Voor mij een teken dat ik ze eigenlijk te strak rol.''
Naarstig wordt gezocht naar het sigarenmakersmesje om het overtollige blad weg te snijden. Het is een onmisbaar attribuut dat ze hebben voorzien van een blauw koord. Zo kan het historische voorwerp nooit kwijtraken.

Tabaksteeltmuseum Amerongen

Hoe komt het museum aan materiaal? Frits Schweinsberg weet het. ´´Die betrekken we van het Tabaksteeltmuseum in Amerongen. Daar laten ze het zelf groeien!''. Een bijzondere combinatie; in feite worden dus Amerongse sigaren gemaakt in Veenendaal.

Nieuwe cursus

Om uiteindelijk het sigarenmakersambacht niet verloren te laten gaan, zijn door het Museum Veenendaal sigarenmakers opgeleid. Binnenkort start een nieuwe cursus. Anneke Koning: ''En dan doen ook mensen van het museum in Amerongen mee. Die willen ook dat hun vrijwilligers dit kunnen.''

Zinkie

Bij hun zinkie (de tafel waaraan gewerkt wordt) blijven regelmatig mensen geïnteresseerd kijken. ''Van oud-sigarenmakers krijg ik de opmerking dat ze dit in hun tijd al niet meer deden. Zo omslachtig. De machine deed al het werk.''

Oud Veenendaal

Niet alleen het museum had veel belangstelling. De vereniging Oud Veenendaal had meer bezoek in het documentatiecentrum dan normaal op een zaterdag. Beheerder Hennie Henzen had zijn handen vol om iedereen te woord te staan, foto's te laten zien én om zo veel mogelijk mensen lid te maken.
Oud Veenendaal wil het magische getal van 1000 leden halen, een aantal dat in de beginjaren van haar bestaan sinds 1985 op 20 na ooit gehaald was.

Nu probeert men met aantrekkelijke acties en aanbiedingen tegen een weggeefprijs, zoveel mogelijk Veenendalers te bereiken. ''Nee, nee, ik kom niet uit Veenendaal,'' vertelt een bezoekster terwijl zij door Henzen wordt aangesproken. ''Ik word dus geen lid.''

Marco

Op naar de volgende belangstellende. Daar is mevrouw Diepeveen met haar kennissen. Het gezelschap bekijkt foto's op de beeldschermen en in mappen. Ze laten zich graag voorlichten en horen over de missie van de vereniging om zoveel mogelijk namen bij de groepsfoto's te zetten. Mevrouw Diepeveen: ''Mijn zoon Marco moet ook maar lid worden. Volgens mij is hij dat nog niet.''

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox