Logo rijnpost.nl


'Alleen natuur op MOB-complex'

Door Marco Diepeveen

Woningbouw op het leegstaande MOB-complex in Elst wijst de werkgroep (M)ob naar de natuur categorisch af. Daarom zijn de verontruste Elstenaren, samen met Werkgroep Milieubeheer Rhenen (WMR), een handtekeningenactie gestart.

Elst - Tot 19 november kunnen medestanders online tekenen op www.mobnaardenatuur.petities.nl. Vier dagen later bepaalt het Rijksvastgoedbedrijf wie het ontoegankelijke terrein mag kopen.

Maar eerst volgt een andere belangrijke datum: 11 september. Die avond, in het Huis van de Gemeente, praten belangstellenden en betrokkenen mee over de planvorming rond de voormalige militaire basis. Raadsleden en marktpartijen die een bod voorbereiden luisteren mee. Potentiële projectplannen worden dan overigens niet gepresenteerd.

Hoogste prijs

Tot 2011 diende het MOB-complex, voor driekwart omsloten door bossen en Plantage Willem III, als opslag van militair materieel. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft het defensieterrein van 14,5 hectare in de verkoop gezet, met voorkeur voor natuur en wonen.

"De gemeente Rhenen stemt in met deze bestemmingsoptie", weet werkgroeplid Wim van Zanten. "Ze gaan er vanuit dat een deel van het MOB-complex woningbouw krijgt. Dat is immers commercieel gezien het meest interessant. Het natuurbelang telt nauwelijks mee, want Defensie wil de hoogste prijs. Natuur levert nauwelijks wat op. Rhenen zegt geen financieel belang bij de verkoop te hebben."

Hoe dan ook, de gemeente bepaalt uiteindelijk de bestemming. Omdat de toekomst van het MOB-complex een gevoelig thema is, zegt wethouder Van den Berg de inbreng van de bevolking erg belangrijk te vinden. Tot 12 oktober kan er op het terrein worden geboden.

Verstoring

"Woningbouw verstoort de natuur", vervolgt medewerkgroeplid, plantagegids en bioloog Maarten Mulder. "Licht, geluidshinder en loslopende huisdieren tasten de flora en fauna aan. Bij woningbouw verdwijnen sommige vogelsoorten. Defensie onttrok het MOB-complex aan Plantage Willem III."

Het ecologisch waardevolle gebied, met een rijke biodiversiteit, ligt buiten de rode contouren en is onderdeel van het beschermde Natuur Netwerk Nederland. Onderzoekers troffen er 262 verschillende plantensoorten aan. Ook zitten er vijftien vlindersoorten en veel bijzondere vogels. "De vroegere tabaksplantage

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox