Vervolg groot beleggingsschandaal

Een oud-penningmeester van bejaardenstichting Freule Lauta van Aysma in Veenendaal moet €6,5 miljoen betalen aan de gemeente. Dit valt te lezen in de tweede druk van het boek De Freule: het verhaal van de verdwenen miljoenen.

Veenendaal - Hierin reconstrueert financieel journalist Sameer van Alfen het slepende beleggingsschandaal, waarin het bestuur van de stichting in 2002 $9,4 miljoen verloor na een mislukte belegging in Amerikaanse vliegtuigmotoren. Het bestuur beheerde een flat met 73 appartementen voor ouderen.

De voormalige penningmeester was in 2010 al door de rechter aansprakelijk gesteld voor de schade van de gemeente Veenendaal, die in 2003 financieel in de bres sprong voor de stichting. Dit kostte de belastingbetaler €10 miljoen. De gemeente wachtte tot vorig jaar om de procedure te starten die nodig is om het schadebedrag te bepalen dat de penningmeester moet betalen, de zogeheten schadestaatprocedure.

De rechter heeft eind 2016 bepaald (in een nog niet-gepubliceerd vonnis) dat de schade van de gemeente na jarenlang procederen nog altijd €6,5 miljoen bedraagt. En dat de penningmeester dit bedrag moet betalen, voor zover andere betrokkenen bij het Freule-schandaal dit bedrag niet al hebben voldaan.

Dat laatste lijkt niet waarschijnlijk. De oud-secretaris van de Freule is vrijgesproken en de ex-voorzitter heeft in 2015 al voor een onbekend bedrag geschikt. De beste vriend van de penningmeester, een Barnevelder die met zijn bv namens de stichting contracten afsloot met de Amerikaanse partij, overleed in 2012.

Of de gemeente na de uitspraak al actie heeft ondernomen om de miljoenen bij de penningmeester te incasseren, is niet bekend. Wel heeft Veenendaal een executoir beslag gelegd op het huis van de penningmeester in Veenendaal. Dit betekent dat de gemeente het huis mag veilen. Het college van B en W zou zelfs kunnen overwegen om beslag te leggen op het (aanvullende) pensioen van de penningmeester.

De gemeente, die zelf zwijgt over de afwikkeling van het beleggingsschandaal, heeft nog een andere procedure lopen om de schade te verhalen. Een rechtszaak tegen een oud-adviseur uit Den Haag die de Freule destijds adviseerde om in zee te gaan met de Amerikanen. De eerste zitting van de rechtszaak tegen hem staat gepland voor eind september 2017.

Het boek De Freule is de´ casestudie over bestuurdersaansprakelijkheid. In de tweede druk staat daarom een lijst met tips voor bestuurders van stichtingen en verenigingen. Hoe zij kunnen voorkomen ooit zelf aansprakelijk te worden gesteld na een financieel debacle.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden