De Veenendaalse fotograaf Sander van Laar heeft De Grote Paulprijs 2017 gewonnen. De prijs is vernoemd naar de Nederlandse fotograaf Paul Huf. (Foto: Jaap Pilon)
De Veenendaalse fotograaf Sander van Laar heeft De Grote Paulprijs 2017 gewonnen. De prijs is vernoemd naar de Nederlandse fotograaf Paul Huf. (Foto: Jaap Pilon)

De Veenendaalse fotograaf Sander van Laar wint Grote Paul

Door Jaap Pilon

VEENENDAAL - De Grote Paul is de jaarlijkse bekroning voor de hoogst scorende fotograaf in het Top-40 Klassement van zowel amateur als topfotografen in Nederland. Dit jaar viel de prestigieuze prijs ten deel aan de Veenendaalse fotograaf Sander van Laar.

De Grote Paul is gestart in 2002 als hommage aan één van de grootste Nederlandse fotografen, Paul Huf. In het jaar van zijn overlijden werd de eerste Grote Paul aan hem toegekend.

Jaarlijkse prijs

Sindsdien wordt de prijs jaarlijks uitgereikt aan de in de ogen van vakgenoten beste fotograaf van Nederland. Zo ontvingen bekende fotografen als Erwin Olaf, Anton Corbijn en Govert de Roos de afgelopen jaren de prijs. Dit jaar dus voor de Veenendaler Sander van Laar (37).

Oud-burgemeester Jaap Pop van Haarlem, zelf verwoed amateurfotograaf, reikte de medaille die bij De Grote Paulprijs behoort, uit aan de Veenendaalse fotograaf. Dit deed hij tijdens de opening van de expositie "Fotofilmen/Grote Paul in Haarlem", gehouden in de kloostergangen in het stadhuis aan de Grote Markt in Haarlem. In totaal hangt er werk van 29 fotografen op deze tentoonstelling.

Rembrandtpark

De Veenendaler ontving de prijs voor zijn gehele oeuvre. Sander van Laar volgde een opleiding aan het Grafisch Lyceum in Utrecht en studeerde fotografie in Apeldoorn, waar hij in 2010 cum laude voor zijn eindexamen slaagde. Zijn eerste "studio" richtte Sander in in een schuurtje aan het Rembrandtpark. Inmiddels werkt Sander als freelance-fotograaf vanuit een goed geoutilleerde zolderstudio bij hem thuis. "Ik maak daar mijn eigen kunstwerken", vertelt hij. "Fotografie is voor mij kunst.

Tijdens mijn studie heb ik gekozen voor de richting conceptuele fotografie, zeg maar kunstfotografie". Sander gaat via facebook op zoek naar modellen voor zijn foto's. Eén van zijn inspiratiebronnen is de 17de eeuw. Vervolgens gaat hij van achter zijn "digitale doka", zoals hij zijn computer noemt, aan de slag om de gemaakte foto tot een waar kunstwerk te maken. De Veenendaalse fotograaf heeft zich ten doel gesteld om foto's te maken die als kunstwerk aan de muur komen te hangen. Portretten lenen zich daar bijzonder goed voor. Van Laar exposeerde eerder in Veenendaal, onder meer tijdens het evenement Beeldend Veenendaal en aan de Kunstroute Veenendaal.

Geen trouwreportages

Sander van Laar: "Natuurlijk word ik geregeld gevraagd om bijvoorbeeld trouwrapportages te maken. Maar dat is niet mijn corebusiness. Ik doe het wel eens, maar ik blijf mij het liefst bezighouden met kunstfotografie", aldus Sander. En dat is maar goed ook, want aan deze vorm van fotograferen dankt Sander van Laar nu zijn Grote Paul 2017. Al enkele jaren liet Van Laar in Veenendaal tijdens exposities van zich horen. Zo nam hij enkele jaren deel aan het evenement Beeldend Veenendaal en vorig jaar aan de Kunstroute Veenendaal.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden