<p>Martijn Versteeg bij het ingezonden portret van zijn oma op Slot Zeist (foto: PR)</p>

Martijn Versteeg bij het ingezonden portret van zijn oma op Slot Zeist (foto: PR)

(Foto: PR)

Martijn Versteeg: geen Portretprijs maar wel expositie

Veenendaal - In 2017 won hij de Nederlandse Portretprijs. Maar vorige maand greep Martijn Versteeg naast deze belangrijkste prijs voor de portretkunst. Wel krijgt de gelauwerde Veenendaalse kunstenaar in het najaar een overzichtstentoonstelling in Museum Veenendaal.

Door Marco Diepeveen

Zijn inzending is een natuurgetrouwe weergave van zijn 89-jarige oma Jacoba. “Ze woont in Ederveen en gaat vaak mee naar exposities. Ik heb haar gefotografeerd bij een opening en daar een schilderij van gemaakt.” Opgetogen en trots op haar kleinzoon kijkt ze de waarnemer aan.

Televisieserie

Deze editie van de Nederlandse Portretprijs leverde 1.400 inzendingen op. De jury selecteerde vijftig nominaties - waaronder die van Martijn - en exposeert deze tot en met 26 september in Slot Zeist. Acteur Peter Faber interviewde hem voor een driedelige televisieserie over de Nederlandse Portretprijs. Te zien vanaf 4 september op SBS6. Museum Veenendaal toont Martijns werk van 1 oktober tot en met 1 januari 2022. De start valt samen met de Kunstroute Veenendaal, van 1 tot en met 3 oktober.

‘Ik oriënteer me nu op de groeiende Chinese markt’

 
Oplettende tv-kijkers herkennen de Veenendaalse tekenaar en kunstschilder wellicht van ‘Sterren op het Doek’ in 2019. Hij tekende toen Floortje Dessing. Na lang wikken en wegen koos de reisprogrammamaakster toch voor een ander doek. “Omdat ze in haar huis veel kleur heeft en mijn portret zwart-wit is, viel Floortje voor een kleurrijk werk. Ik voel me niet zwaar teleurgesteld. Ook niet bij de Nederlandse Portretprijs. Deelname levert veel publiciteit en opdrachten op. Tot de Verenigde Staten, Taiwan en Mexico aan toe. Ik oriënteer me nu op de groeiende Chinese markt.” Driemaal achter elkaar was Martijn finalist op de jaarlijkse International Artists Grand Price Competition in Taiwan.

Bescheiden volkje

Gek genoeg valt de Nederlandse markt wat tegen voor portretkunstenaars. “Wij zijn een bescheiden volkje. Ik werk hyperrealistisch (oftewel fotorealistisch). Dat luistert uitzonderlijk nauw. Alle details moeten kloppen. Portretten maken is de moeilijkste vorm van schilder- en tekenkunst. Zeer tijdrovend en analytisch. Ik vind het mooi om mensen levensecht, karaktervol en zonder opsmuk te vereeuwigen op het doek. Rimpels en andere onvolkomenheden poets ik niet weg. Dat maakt dat het eindresultaat vaak wel confronterend is.” Met veertig à vijftig collega’s behoort de Veenendaler tot de top van de Nederlandse portretkunst. “Bij amateurkunst duikt vaak competitiedrang en jaloezie op. In mijn wereldje totaal niet. Wij volgen en becommentariëren elkaars werk en kennen elkaar redelijk goed.” De geboren Overberger geeft ook workshops en cursussen. Medio augustus hervatten de lessen in Veenendaal.

Info op martijn-versteeg.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden