<p>De bloemen schieten omhoog in deze tijd van het jaar, zoals aan de uiterwaarde bij de Riijn.</p>

De bloemen schieten omhoog in deze tijd van het jaar, zoals aan de uiterwaarde bij de Riijn.

(Foto: Aly van Eijk)

Natuurrubriek: juli staat ook bekend als de hooimaand

Veenendaal/regio -Juli is de bekende hooimaand. Andere benamingen zijn oogstmaand en dondermaand. Maar ook is Vennemaand. Dat komt van Karel de Grote. Die noemde het fenne, wat weide betekent. En de weide werd in juli gemaaid, dus hooimaand.

Door Aly van Eijk

De maand juli is genoemd naar Gaius Julius Caesar, een Romeinse keizer die 42 na Christus heerste. De oude weerspreuken en gezegden horen bij onze cultuur. Veel ouderen onder ons kennen ze nog.
Zoals op 15 juli: “Met Sint Henricus regen, veertig dagen regen. Met Sint Henricus droog: zeven weken droog”. En op 19 juli beginnen de Hondsdagen, die tot 18 augustus duren. Dat is de periode waarin het sterrenbeeld de Grote Hond, met daarin de hondster Sirius, tegelijk opkomt met de zon.

Hondsdol

Tijdens de hondsdagen is het vaak warm en broeierig. Dan heb je ook kans dat het voedsel eerder bederft en vroeger waren er geen koel- en ijskasten. Het is al een oud fenomeen. De oude Egyptenaren waren er zelfs bang voor.
Dan bereikte de Nijl zijn laagste peil en ze vreesden toen dat de ster Sirius niet terug zou keren om de broodnodige overstromingen aan te kondigen.
En vroeger dacht men ook dat honden hondsdol zouden worden en kregen dan een muilkorf om.
De natuur heeft na het koude weer een inhaalslag gemaakt. Het riet is ineens manshoog. De ene bloem is nog niet uitgebloeid en maakt al plaats voor de volgende: wilgenroosjes, valeriaan, af en toe een verlate paardenbloem. De natuur herstelt zichzelf meestal, als de mensen tenminste sommige gebieden met rust laten. De koekoek roept nog steeds en de kleine karekietjes rumoeren tussen het riet.

Ooievaar

Af en toe zie je een ooievaar op een lantaarnpaal en nieuwsgierige automobilisten riskeren dan bijna een botsing! Een van de bloemen die nu te bewonderen zijn is de grote kaardenbol.
Die kan de twee meter vijftig halen. Als je ze ziet lijken ze wat op distels, maar het is geen familie. De bloem begint met kleine lila bloempjes in het midden te bloeien.
Tussen de stekels en gaat dan gelijk naar boven en beneden met de bloemen. Het is een echte nectarplant en trekt veel insecten aan zoals bijen en hommels.
De zaden vormen een voedselbron voor de zaadetende vogels, zoals het puttertje. In de middeleeuwen werden de ruwe bollen met de harde stekels gebruikt om wollen lakens te ruwen.

Kaardenbol

Men noemde dat kaarden, vandaar de naam kaardenbol. De bladeren van de stengel, zijn vergroeid tot een soort beker, wat water vasthoudt, gedeeltelijk regenwater en deels een afscheiding van de plant zelf. Insecten die daar uit drinken kunnen niet meer omhoog klimmen. Ze verdrinken en worden door de vloeistof opgelost. Dus het is eigenlijk ook een vleesetende plant. Vroeger gebruikte men dit vocht om er oogziekten mee te genezen. Kijk en geniet.

Reageren: alyvaneijk@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden