<p>Stadsgids Jaap Pilon zet zich in voor de restauratie van het metaheeerhuisje op de Joodse Begraafplaats aan de Parallelweg. (Foto: PR)</p>

Stadsgids Jaap Pilon zet zich in voor de restauratie van het metaheeerhuisje op de Joodse Begraafplaats aan de Parallelweg. (Foto: PR)

(Foto:)

Wandelen voor behoud metaheerhuisje Joodse Begraafplaats Veenendaal

Veenendaal - Weinig Veenendalers weten wat een metaheerhuisje is. En toch kennen velen het huisje aan de Parallelweg, verscholen tussen een aantal monumentale bomen. En dat huisje is toch echt een metaheerhuisje. Het huisje maakt deel uit van de kleine monumentale Joodse begraafplaats.

In het huisje werden de gestorvenen gewassen en gereinigd om begraven te worden. Het metaheerhuisje aan de Parallelweg dateert uit 1900 en maakt onmiskenbaar deel uit van de geschiedenis van Veenendaal. Het gebouwtje is echter in de 121 jaar van haar bestaan zwaar in verval geraakt en moet nodig gerenoveerd worden. En daar is geld voor nodig. De eigenaar van het kleine monument, de Nederlands-Israëlitische Gemeente Utrecht (NIG), is in actie gekomen en vraagt om hulp.

Speciale stadswandeling

Alle kleine beetjes helpen moet stadsgids Jaap Pilon gedacht hebben. En dus trad hij in contact met Jaap Krocké, één van de initiatiefnemers van het klein-onderhoud op de begraafplaats en van het opknappen van het huisje. Pilon bood Krocké aan om een stadswandeling door het centrum van Veenendaal te organiseren, waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan de renovatie. Jaap Pilon, die deze zomer vijf jaar stadsgids van Veenendaal is, maakt zich al rijden druk voor het behoud van monumenten in Veenendaal.

Veel verdwenen

“Er zijn in de afgelopen decennia ongelooflijk veel panden tegen de vlakte gegaan. Vooral in de tweede helft van de vorige eeuw heeft Veenendaal veel stenen getuigen van zijn historie zien verdwijnen. Van het Oude Mannenhuis aan de Kerkewijk tot het Suikervat van Van Essen en het oude gemeentehuis aan de Hoofdstraat tot het Polderhuis aan de Hoogstraat en van de Gelderse Waag aan de Prins Bernhardlaan tot Hotel De Korenbeurs aan de Markt. 

Opbrengst stadswandeling gaat helemaal naar restauratie

Gelukkig is er eind jaren 80 van de vorige eeuw een gemeentelijk monumentenbeleid gekomen. Maar zelfs dat was niet altijd een garantie om oude, historische gebouwen voor de slopershamer te behoeden”.

Verantwoordelijkheid

Pilon wil zich nu persoonlijk inzetten voor het behoud van het metaheerhuisje en hij hoopt dat andere Veenendalers zijn voorbeeld zullen volgen. “Samen moeten we onze verantwoordelijkheid nemen om dat wat we nog aan monumenten hebben voor de toekomst te behouden”, aldus Pilon.
Daarom houdt hij op zaterdag 18 september een stadswandeling door het centrum van Veenendaal. Vertrek 10.00 uur op het Kees Stipplein. Deelnemers kunnen zich vóór vrijdag 17 september opgeven via emailadres jmjpilon@planet.nl onder vermelding van ‘Stadswandeling behoud metaheerhuisje Veenendaal’. Kosten deelname 20 euro p.p., voor aanvang contant te betalen. De opbrengst komt ten goede aan de renovatie van het baarhuisje. Voor de renovatie is 34.000 euro nodig. Een deel is binnen (afgelopen vrijdag werd nog 1000 euro gedoneerd) maar men is er nog lang niet.

Meer info op: www.nigutrecht.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden