<p>&eacute;&eacute;n van de mensen met beperking, Regina van den Bos (53) . Ze is hier faceshields aan het maken. </p>

één van de mensen met beperking, Regina van den Bos (53) . Ze is hier faceshields aan het maken.

(Foto's Kaami Kanje)

Dagbesteding bij Ups&Downies in Veenendaal

Veenendaal - ‘Zorg voor elkaar.’ Dat is de boodschap die Jon Hovestad (51) wil meegeven aan de mensen. Samen met lunchcafé Ups & Downies zorgen ze voor een leuke dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking en het is ook nog eens ondersteunend voor de samenleving. Ook zetten ze faceshields in elkaar.

Door Kaami Kanje

“Dit bewijst maar weer dat mensen met een verstandelijke beperking echt heel goed werk kunnen doen voor de samenleving”, aldus Jon.
Jon Hovestad installeert met zijn bedrijf, Heyjon veilig wonen, technische thuiszorgmiddelen voor mensen met gezondheidsproblemen. Dat doet hij in samenwerking met het bedrijf ‘Langer thuis blijven wonen’.
Ook heeft zijn bedrijf een samenwerkingsverband met Medipoint, een thuiszorgwinkel in Veenendaal-zuid.
“Dit zijn bestaande behoeftes onder de ouderen en mensen met een beperking die ik nu in ga vullen met mijn bedrijf.” Een ontzettend sociaal initiatief om de mensen te helpen. “Je krijgt er ook energie van”, vertelt Jon.

Faceshields en Ups & Downies

Op het moment van de mondkapjesplicht is Jon begonnen met het produceren van faceshields. Hij besloot daarmee verder te gaan door een sociaal maatschappelijk project te starten in samenwerking met lunchcafé Ups & Downies.
Dit is het eerste lunchcafé dat dagbesteding verleent aan mensen met een verstandelijke beperking. Jasper van der Vlist (44), eigenaar van Ups & Downies, was erg enthousiast over het maken van de faceshields.
“Wij zaten natuurlijk dicht voor een lange tijd, dus we hadden andere activiteiten nodig om toch nog zorg bieden voor de mensen hier met een verstandelijke beperking.”

Vriendelijker

Met het maken van faceshields konden ze toch een dagbesteding bieden aan de mensen met een verstandelijke beperking. “De mondkapjesplicht geldt nog steeds én de zomer komt eraan”, vertelt Jon.
“De standaard mondkapjes zijn vooral in deze tijd veel nadeliger.” Het gebruik van faceshields oogt vriendelijker en het is gezonder voor dienstverlenend personeel en mensen met gezondheidsklachten.

Speciale actie bedacht in de maand juni

Met dit sociale initiatief proberen ze de lokale middenstand en bedrijven te ondersteunen.
“Ik hoop dat mensen met een beperking het gevoel krijgen dat ze ertoe doen”, zegt Jon. De mondkapjesplicht lijkt tot z’n einde te lopen.
“Daarom hebben we voor de maand juni een actie bedacht: bij een besteding van minimaal 15 euro bij Ups & Downies krijg je een gratis faceshield.” Men kan ook ter plekke een faceshield kopen.

Mooi alternatief

Jon doet dit ook voor het winkelpersoneel. “De regelgeving is duidelijk, maar werkgevers zijn vaak niet op de hoogte. Dit is een mooi alternatief voor hun personeel”.
Ook laat hij duidelijk weten dat hij er geen slaatje uit wil slaan: “Ik heb een groot hart voor de mensen hier en wil in het vervolg nog graag met hen samen blijven werken.”

Regina van den Bos (53) is één van de mensen die de faceshields in elkaar zet. Ze werkt er net als de rest met plezier aan.
“Ik kom hier graag en heb het enorm naar mijn zin.” Verder heeft ze nog één ding te zeggen: “Je bent van harte welkom in dit lunchcafé. Kom gezellig een keertje langs!”

Bestellen kan ook via hovestad@ziggo.nl . Ophalen bij Ups & Downies aan de Kerkewijk 17 in Veenendaal. Bij aankoop van minimaal drie faceshields krijgt u in de lunchroom een gratis kopje koffie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden