<p>De ontmanteling van het kunstwerk is in gang gezet.</p>

De ontmanteling van het kunstwerk is in gang gezet.

(Foto: Pieter Vane)

Begin gemaakt met sloop fontein

Veenendaal - Van sloop van de fontein naast Theater Lampegiet is nog geen sprake, maar het begin van de ontmanteling is in gang gezet. Op vrijdag 11 juni werd gestart met het verwijderen van de stenen en de verschillende lagen naast de fontein. Alles werd egaal gemaakt. Daaronder kwam wit zand tevoorschijn waardoor het lijkt dat het nieuw is gestort.

De fontein maakt deel uit van het kunstwerk ‘Oud ontmoet Nieuw’ van de Veenendaalse kunstenaar Hedda Willem Buijs die het in 1988 in opdracht van de gemeente maakte. Over de fontein is veel gedoe geweest. De ontredderde kunstenaar verordonneerde uiteindelijk dat het gehele kunstwerk moest verdwijnen omdat de gemeente er geen geld meer in wilde steken om het jaarlijks werkende te houden.

Muziektent

Buys eiste het naamplaatje terug (zoals te zien ook gebeurd) en meldde dat de stenen van de fontein naar steenhouwerij Buddingh terug moesten keren. Die gebruikt ze dan voor een nieuw project. Ook de muziektent achter de Frisiavilla wordt gesloopt.
Die maakte ook onderdeel uit van het ensemble. Op een zijmuur ervan is het titelplaatje bevestigd met ook de vermelding van de al vele jaren geleden uit de lucht gehaalde gemeentelijke website kunstinveenendaal.nl. Dat is verwijderd omdat niemand daarop zou kijken. Sindsdien is er geen website meer waarop alle Veenendaalse kunst, en de achtergronden ervan, is samengebracht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden