<p>Een kijkje bij de inpakhoek waar Pieternel orders verwerkt.</p>

Een kijkje bij de inpakhoek waar Pieternel orders verwerkt.

(Foto: Aukelien Wierenga)

CDA op bezoek bij Imkerij De Werkbij in Veenendaal

Veenendaal - Op donderdagochtend 10 juni ging de Veenendaalse fractie van het CDA met drie man sterk op werkbezoek bij Imkerij De Werkbij. Deze groothandel in honing, propolis en glazen potten is gevestigd aan de Laan der Techniek en wordt gedreven door een sterke sociale missie.

Veenendaal - Het bijenvolk is een belangrijke inspiratiebron voor de 20 mensen die er werken, waarvan een deel met afstand tot de arbeidsmarkt.
‘Kort gezegd hebben we één focus,’ licht directeur Kees Verrips toe bij de ontvangst van Harold Schonewille (fractievoorzitter), Eric Enzlin (gemeenteraadslid) en Marc Dorst (fractielid). ‘Iedereen in Nederland aan het werk! Als hier iemand aan komt lopen, gaan we niet eerst kijken of er wettelijke regelingen bestaan zodat we er geld voor krijgen. Ik zeg gewoon: kom er maar in’.

Werkervaring

Zo kunnen mensen met afstand tot de arbeid tot de arbeidsmarkt werkervaring opdoen bij De Werkbij, als opstap naar de arbeidsmarkt, en een aantal van hen blijft in dienst bij het bedrijf.
De ambitie van Werkbij is veel groter en beperkt zich niet tot Veenendaal. ‘We kunnen een voorbeeld nemen aan het bijenvolk,’ vertelt Verrips enthousiast. ‘Als het volk groter wordt, gaat de oude koningin zwermen en neemt een deel van het volk mee. Om zich op een andere plek zich te vestigen, te ontwikkelen en uit te breiden. Wij stimuleren andere ondernemers ook als het gaat om werkgelegenheid, om hun hart te laten zien en verantwoordelijkheid te nemen voor het welzijn en werkgeluk van een bredere groep mensen. In ons bedrijf heeft dit in alle opzichten positief doorgewerkt.’
‘Er gebeuren soms schrijnende dingen,’ geeft Verrips aan. ‘Een vrouw die veel extra zorg en begeleiding nodig heeft, wilde hier graag werken. En dat kon! Ze verhuisde van woonplaats en moest daardoor op zoek naar nieuwe begeleiding. In de tussentijd verbood de ambtenaar van de gemeente haar om bij ons te werken. Ze mocht wel als vrijwilliger koffie schenken in het bejaardentehuis. Want zo zijn de regels.’ Tien van de twintig medewerkers van de Werkbij heeft weinig kans op de reguliere baan. ‘Zij werken nu tijdelijk en soms vast bij de Werkbij. We stimuleren hun ontwikkeling en zijn heel blij met ze.’
De gemeente zou dit kunnen stimuleren door het qua wet- en regelgeving, is het pleidooi van de Imkerij. En door flexibel om te gaan met regelingen die mooi bedacht zijn, maar soms beperkend werken. Bij aanbestedingen moet niet alleen de prijs bepalend zijn, maar ook het sociale aspect moet een rol krijgen in de beoordeling.

Sociale doelstellingen

De CDA-ers herkennen zich in de onderliggende gedachte, die raakt aan de sociale doelstellingen die het CDA ook lokaal wil uitdragen. ‘We willen dienend sturen,’ licht Dorst toe, ‘met meer aandacht voor de mensen en ook voor de natuur.’ Net als in andere grote steden ligt hier een uitdaging om de menselijke maat ruimte te geven, maar de regelgeving toch niet te baseren op individuele gevallen.
Het Veenendaalse bedrijf neemt honing af van Nederlandse imkers, en omdat de vraag groot is ook uit andere landen in Europa. ‘De bijen in Nederland hebben het moeilijk,’ vertelt Nienke Boone, tuinder en expert biodiversiteit bij de Werkbij. ‘Onze mooie groene weilanden zijn eigenlijk één grote woestijn voor de bijen. Als het gaat om bloemen en bloeiende akkerranden, is er nog zoveel winst te boeken.’ Hier haken de fractieleden meteen op in. Als het gaat om biodiversiteit en groen in de stad Veenendaal is er nog een wereld te winnen.

‘Iedereen in Nederland aan het werk! Als hier iemand aan komt lopen, gaan we niet eerst kijken of er wettelijke regelingen bestaan zodat we er geld voor krijgen. Ik zeg gewoon: kom er maar in’


‘Er is te weinig groen en er zijn veel te veel tegels,’ geeft Marc Dorst aan. ‘We hebben een waterprobleem en op sommige dagen is het in de binnenstad soms te heet om te winkelen. Hier willen we dan ook meerdere initiatieven op nemen de komende tijd.’ Harold Schonewille voegt toe: ‘Het zou mooi zijn als Veenendaal weer een echte bijenstad werd, daarvoor zijn planten en bloemen nodig.
‘‘Laat iedereen een mooie wijnrank voor zijn gevel zetten,’ vult Kees Verrips aan. ‘Dan wordt heel Veenendaal één grote wijngaard, hoe mooi is dat!’

Rondleiding

Tussen de gesprekken door verkennen de drie CDA-ers het bedrijf. Ze krijgen een rondleiding door het magazijn, waar meer dan 30 honingsoorten staan, maar ook andere bijenproducten zoals bijenwaskaarsen, verzorgingsproducten, snoep, koek en mede, de oudste honingdrank ter wereld.
Ze nemen een kijkje bij de kaarsenmakerij, in de honingkamer waar de honing wordt getapt en bij het inpakken van de ca. 400 bestellingen die dagelijks voor 16.00 uur op transport gaan naar de klant. Tijdens de pauze vinden geanimeerde gesprekken plaats met verschillende medewerkers van het bedrijf, en de ochtend wordt afgesloten met een kleine honingproeverij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden