<p>Oud-timmerman Dries Bouman woont al ruim 50 jaar aan de Dr Colijnstraat. Straks gaat zijn huis plat en hij weet niet of hij terugkeert. Hij is zijn tuin alvast aan het leeghalen. (Foto: Jan van den Brink)</p>

Oud-timmerman Dries Bouman woont al ruim 50 jaar aan de Dr Colijnstraat. Straks gaat zijn huis plat en hij weet niet of hij terugkeert. Hij is zijn tuin alvast aan het leeghalen. (Foto: Jan van den Brink)

(Foto: )

Deel van Veenendaal-zuid gaat plat

Veenendaal - Het is nu duidelijk geworden: 249 jaren-vijftig woningen in Veenendaal gaan plat en worden in drie fases vernieuwd. De eerste straat die deels tegen de vlakte gaat is de Mr. Heemskerkstraat. Enigszins ontdaan van het vorige week vrijgegeven nieuws is een oude bewoner alvast zijn mooi aangelegde tuin aan het leeghalen. Om de zinnen te verzetten.

Directeur-bestuurder Trees van Haarst van Patrimonium woonservice zei enkele jaren geleden nog bij een schouw door de wijk dat het een mooie typisch jaren vijftigwijk is met mooie elementen.

Behouden blijven

Volgens haar moest dat zo behouden blijven. Het is een wijk met een eigen karakter, gebouwd in een tijd van de wederopbouw na spaarzame toewijzingen van het rijk om - in een tijd van materiaalschaarste - te kunnen bouwen. Het waren en zijn woningen in de sociale klasse, met lage huren dus en daarom nog altijd zeer gewild.

Wijk is opgedeeld in drie deelplannen

Maar het kan verkeren. Eind 2022 tot in het jaar 2029 gaan huurhuizen aan de Mr. Heemskerkstraat, de dr Colijnstraat, W.C. Beeremanstraat, Klaas Katerstraat, Bart Poesiatstraat en de Dr De Visserstraat tegen de vlakte.
Het bleek na grondig onderzoek te duur om ze naar de huidige eisen te renoveren. Dan is de bouw van nieuwe woningen de enige optie, zo staat in de Nieuwsbrief te lezen die naar alle bewoners is gestuurd.

Start deelplan Rand

Niet alle woningen kunnen in één keer worden aangepakt. Daarom is de wijk opgedeeld in drie deelplannen. Vorig jaar is begonnen in deelplan Rand (aan de rand van de zuidwijk dus) waar de komende jaren 13 flatgebouwen en zo’n 50 eengezinswoningen worden verduurzaamd en gerenoveerd.
Na twee flats aan de Thorbeckesingel zijn nu twee flats aan de Westersingel aan de beurt. In deelplan Noord maakt Patrimonium de komende twee jaar werk van herstel en onderhoud. Om in de tussentijd plannen te maken voor renovatie en/of sloop- en nieuwbouw vanaf uiterlijk 2030.

Betaalbare eengezinswoningen

In deelplan Zuid werkt Patrimonium vooral haar woningen sloop- en nieuwbouwplannen uit. Uitgebreid onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat met renovatie de huidige woningen niet meer zo kunnen worden verbeterd, dat ze voldoen aan de eisen van de tijd.
Na de sloop komen er betaalbare eengezinswoningen en appartementen met lift terug. Ook voor de laagste inkomens.
Hiermee krijgen oudere bewoners uit de wijk, of bewoners die dat willen, een kans om te verhuizen naar een gelijkvloerse woning. Waar dat kan, bouwt Patrimonium meer woningen terug.

Zo kan iedereen die dat wil ook in de toekomst in het Franse Gat blijven wonen. Omdat Patrimonium niet alle 249 woningen in een keer kan aanpakken, wordt deelplan Zuid opgedeeld in drie deelgebieden.

In één keer doorverhuizen van te slopen woning naar nieuwbouw in de buurt

Hierdoor hoeven niet alle bewoners tegelijkertijd op zoek naar een andere woning.
Bovendien kunnen bewoners op deze manier straks in één keer doorverhuizen van een te slopen woning naar een nieuwbouwwoning in de buurt.

Vragen en antwoorden

In de drie deelgebieden van deelplan Zuid heeft Patrimonium de afgelopen week alle huurders per brief geïnformeerd. Bij de bewoners van de mr. Heemskerkstraat (even nummers) zijn medewerkers van Patrimonium langsgegaan voor een persoonlijk gesprek.

Bovendien waren er de afgelopen week op verschillende dagen en tijdstippen telefonische spreekuren waar huurders met al hun vragen terecht konden.
Veel informatie is permanent beschikbaar op www.hetfransegatvernieuwt.nl.
Daar staan ook de antwoorden op veel gestelde vragen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden