<p>Beoogde locatie Turfweide net naast de Slaperdijk, voorheen Gilbertgaard. De vier rondingen links zijn van de waterzuiveringsinstallatie aan de andere kant van de Slaperdijk, op grondgebied van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.&nbsp;</p>

Beoogde locatie Turfweide net naast de Slaperdijk, voorheen Gilbertgaard. De vier rondingen links zijn van de waterzuiveringsinstallatie aan de andere kant van de Slaperdijk, op grondgebied van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. 

(Foto: Gilbertjaar 2019)

Gemeente verkoopt grond Slaperdijk voor Turfweide aan

VEENENDAAL – De ontwikkeling van een traditioneel stuk oer-Veenendaals veenlandschap is in een stroomversnelling geraakt. Door corona lagen de plannen lange tijd stil, maar nu gaat de gemeente de beoogde grond aan de Slaperdijk verkopen aan Ingenious Tomorrow.

Deze projectontwikkelaar brengt hier het landschapsmonument tot leven. Project Turfweide, een idee voortvloeiend uit het Gilbertjaar 2019, bestaat uit slootjes, weiden, droog en nat grasland. Precies zo’n cultuurlandschap dat het oude Veenendaal kende dankzij de turfafgraving.
“Het is een stukje klassiek veenlandschap van 3 hectare herleeft”, zegt wethouder Lochtenberg. “Fijn dat Veenendaalse bedrijven - ingenieursbureau BOOT, Ingenious en hoveniersbedrijf Ginkel Groep - zich hieraan committeren. In september start de aanleg. Maar eerst komt er een onderzoek naar de technische haalbaarheid.”

Erfpacht

Het gebied heeft al de bestemming natuur. Stichting Turfweide Veenendaal krijgt de grond in erfpacht, trekt de kar voor de realisatie en zal Turfweide ook exploiteren. Als nieuwe schakel tussen de Roode Haan en de Grebbelinie versterkt Turfweide het landschap als natuur- en wandelgebied. De stichting biedt ruimte voor burgerparticipatie. Het enquête wees uit dat een ruime meerderheid van de omwonenden voorstander is.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden