<p>De Leemkuil langs de Autoweg in Rhenen. Leem werd vroeger gebruikt voor pleisterwerk. Ze zijn het eindproduct van afsmeltende ijskappen.</p>

De Leemkuil langs de Autoweg in Rhenen. Leem werd vroeger gebruikt voor pleisterwerk. Ze zijn het eindproduct van afsmeltende ijskappen.

(Foto: Aly van Eijk)

Natuur in juni: taluds richting Rhenen bloemenzee

Regio - Juni, pinkstermaand, weidemaand, zomermaand, rozenmaand, braakmaand. Dat laatste herinnert aan vroeger namelijk het vlas braken (breken). De naam juni komt van de Romeinse godin Juno, vrouw van Jupiter. De beschermster voor de vrouw, het huwelijk en geboorte.

Door Aly van Eijk

De oude gezegden en spreuken kloppen nog steeds. “Is Juni nat en guur, dan wordt alles slecht en duur”. Maar daar hebben we het weer niet voor nodig! En: “Heeft Margriet (Margaretha van Schotland op 10 juni) geen zonneschijn, dan zal het een natte zomer zijn”. Dat geldt zeker na de afgelopen maand met veel regen en koude. Alles is drie weken later dan het vorige jaar. Maar alles blijft wel langer bloeien, want waar je ook kijkt: ons land viert feest en is versierd!

In de bossen alles groen

Wanneer je over de Oostelijke Rondweg rijdt richting Rhenen: taluds zijn één bloemenzee. Van vuurrode klaprozen, geel van het koolzaad, witte margrieten en kamillen en overal bloeiende meidoornstruiken. Geflankeerd door de witte vlierbloesem en lijsterbes.
In de bossen is alles groen, sommige eiken zitten nu net in blad. Dus voorlopig heeft de eikenprocessierups niet zoveel te eten.
De vogels wel, die lusten wel een rupsje, zeker wanneer ze nog jongen groot moeten brengen.
Dit jaar heb ik veel zwarte en groene spechten gezien en gehoord. Ze hebben kroost en er moeten heel wat snaveltjes gevoed worden. Wanneer je de Autoweg afrijdt bij Rhenen, kom je langs de parkeerplaats van de Leemkuil.
Je kunt daar ook prachtig wandelen. Dan zie je op een gegeven moment in de diepte water.
De Leemkuil is vroeger gebruikt voor het leem. Daar werd van alles mee gedaan, onder meer voor pleisterwerk, bij de rivieren denk je aanbakstenen, dakpannen. In het midden van ons land bevinden zich lokaal dikke kleipakketten uit een ver verleden. Ze zijn het eindproduct van afsmeltende ijskappen.

Waterlelies

Maar deze maand bloeien daar de witte waterlelies. Er is een trap om makkelijk naar beneden en boven te komen.
En is het niet te druk en niet te veel lawaai dan kun je reeën spotten. Ik zie ze bijna iedere dag soms drie tegelijk. Daarom staan er overal borden honden aan de lijn. Al hebben sommige mensen die borden gemist!
De Koekoek is weer te horen, zij aan zij zie je ze regelmatig vliegen, op zoek naar een gastnest, zoals de rietzangers en de karekieten. Het riet is nu hoog genoeg voor de kleine karekiet.
Al die tijd waren het sprietjes, dus een stel week al uit naar een wilgenstruik. De buizerd zweeft overal overheen en kijkt of hij een prooi ziet, het is nog erg drassig, dus weinig muizen.
De rietorchissen gaan deze maand ook weer bloeien, bij De Blauwe Hel. Maar de excursies van het IVN zijn er ook dit jaar niet.
Kijk en geniet.

Reageren: alyvaneijk@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden