<p>De samenwerkende makelaars op de Prins Bernhardlaan. Links Robbert van Hal, rechts Ron Toering.</p>

De samenwerkende makelaars op de Prins Bernhardlaan. Links Robbert van Hal, rechts Ron Toering.

(Foto: Foto's: Fotostudio7/Veenendaal)

Veenendaal wil winkelmeters centreren

Veenendaal - Meer winkelmeters centreren en extra woningen rond het centrum toevoegen. Dat is het grote doel waar de gemeente Veenendaal actief op inzet. Samen met ondernemers, pandeigenaren en makelaars. Om dit proces een extra duw in de rug te geven kent de gemeente een stimuleringsregeling voor deze transformatie en verplaatsing van winkels. De makelaars Robbert van Hal en Ron Toering geven een inkijkje in de marktsituatie. Zij zien kansen. Een gesprek.

De samenleving verandert, steeds meer consumenten kopen hun producten online, de gang naar de fysieke winkel neemt af. Daardoor zie je meer winkelleegstand. Dat is ook in Veenendaal het geval.


Leegstand tast de leefbaarheid van het winkelgebied aan

En dat zorgt weer voor een versnipperd beeld in aanloopstraten en het centrum. Bovendien tast leegstand de leefbaarheid van het winkelgebied aan. De coronacrisis heeft deze beweging verder versterkt.
Daarnaast speelt er op dit moment nog een ander probleem: er is een nijpend tekort aan woonruimte.

Met het actieplan ‘Vitale Binnenstad’ wil de gemeente met de ondernemers en pandeigenaren die dat willen, in gesprek over het verplaatsen van winkels of het transformeren van winkelpanden naar woningen.

Versplintering

Robbert van Hal, bedrijfsmakelaar bij CMC Bedrijfsmakelaars over de laatste trends in ‘retailland’: ,,Ik onderschrijf wat landelijk al langer aan de gang is. In Veenendaal zie je steeds meer gaten in de aanloopstraten.”

Hij noemt wat voorbeelden: ,,De Patrimoniumlaan raakt steeds leger, dat geldt ook voor de Achterkerkstraat.
In de Zandstraat is de tendens ook zichtbaar, maar daar valt het nog redelijk mee. Al met al zie je steeds meer versplintering in de aanlooproutes.
De eenheid vervaagt. Maar we hoeven echt niet te gaan somberen. Integendeel.”

Tools

Het centrum biedt voor veel branches namelijk kansen, benadrukt Van Hal: ,,Sterker, er zijn steeds meer tools en mogelijkheden om als winkelier naar het centrum te verhuizen, daar een mooie doorstart te maken en zelfs nieuwe klanten aan te trekken. En de gemeente stimuleert dat.

Als makelaar spelen wij daar een actieve rol in omdat we zowel contacten hebben met de winkelier, de pandeigenaar als Verplaatsingscoach Marian Langbroek.

Als CMC Bedrijfsmakelaars juichen wij het programma Vitale Binnenstad toe en helpen ondernemers waar dit kan graag.
Verder nemen we ook misverstanden uit de weg. Veel ondernemers denken ten onrechte dat een verplaatsing duur en risicovol is, maar in de meeste gevallen pakt het rekensommetje verrassend goed uit en zie je dat de winkeliers juist baat hebben bij een move naar het centrum.
En dat draagt weer bij aan reuring, beleving, vertrouwen.”

Succesvolle transformaties

Ron Toering, makelaar bij Ditters Makelaars: ,,Als makelaar hou ik me in de praktijk bezig met transformaties en herontwikkeling. Ik vind het goed wat de gemeente nu doet.

‘Veel ondernemers denken ten onrechte dat een verplaatsing duur en risicovol is’


Feit is namelijk dat het fysieke winkelaanbod gewoon te groot is geworden. Daarom is centreren en meer woningaanbod creëren een must. In de praktijk zien we dat dat best kan. Zo zijn er winkels met onbenutte bovenetages, die je om kan toveren tot woningen.
De gemeente werkt flexibel mee aan een bestemmingswijziging om dit mogelijk te maken. Vooral voor jongere woningzoekers biedt dat kansen.
Onze rol is om dat samen met de gemeente en CMC Bedrijfsmakelaars aan te jagen.

Daarin trekken we samen op. In Veenendaal zijn er meer voorbeelden van succesvolle transformaties, niet alleen in het centrum. Neem het voormalige kantoorpand aan het Stationsplein.

‘De Patrimoniumlaan raakt steeds leger, dat geldt ook voor de Achterkerkstraat. In de Zandstraat is de tendens ook zichtbaar, maar daar valt het nog redelijk mee’

‘Kijk goed naar je bezit. Is verplaatsing mogelijk?’

Daar zijn nu appartementen. Of neem de voormalige lts aan de Industrielaan.
Dat complex is een jaar of tien terug verbouwd tot (starters)woningen.

Mijn boodschap aan eigenaren van onroerend goed is dan ook: kijk goed naar je bezit. Is verplaatsing mogelijk? Kun je van een leegstaand pand woningen maken? Leegstand is gewoon zonde en een gemiste kans.’’

Handschoen oppakken

CMC-Bedrijfsmakelaar Ron Toering verder: ‘’Laten we samen met winkeliers, gemeente, eigenaren van panden de handschoen verder oppakken om het centrum meer schwung te geven.
En meer woonruimte in de toekomst bieden.

En dat er een prachtige mix ontstaat van uiteenlopende vakspeciaalzaken en grotere ketens die elkaar versterken.”

Meer informatie over de transformatie- of verplaatsingssubsidie is te vinden op www.veenendaal.nl/subsidie-ondernemers.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden