<p>Graffiti als kunst. Het collectief Straatkapers is bezig met de tunnel tussen Dragonder-Oost en Veenendaal-Oost. Half juli moet het klaar zijn. Men hoopt op meer opdrachten. (Foto&#39;s: Pieter Vane)</p>

Graffiti als kunst. Het collectief Straatkapers is bezig met de tunnel tussen Dragonder-Oost en Veenendaal-Oost. Half juli moet het klaar zijn. Men hoopt op meer opdrachten. (Foto's: Pieter Vane)

Collectief in Veenendaal zorgt voor hippe uitstraling

Veenendaal - De beide wanden van de tunnels van Veenendaal kunnen veel hipper en eigentijdser. Dat was de mening van uiteindelijk verschillende raadsfracties van Veenendaal, op voorspraak van Pro Veenendaal. Waarom ze niet voorzien van aansprekende graffiti om daarmee het geklieder en het plaatsen van zogenaamde ‘tags’ voor te zijn? Vorige week werd het plan uitgevoerd, te beginnen met de tunnel aan de Spitsbergenweg, de verbinding tussen de wijken Dragonder-oost en Veenendaal-oost.

Door Marin Brink

De ongecontroleerde graffiti en het her en der plaatsen van tags (merktekens) is iedereen een doorn in het oog. Bijna alles in de openbare ruimte wordt volgekalkt. Diverse tunnels en andere objecten veelvuldig worden volgekliederd met logo’s, schreeuwende teksten en andere niet wenselijke zaken. Naast het feit dat deze bekladdingen afbreuk doen aan de schoonheid van Veenendaal, kunnen mensen zich onveilig voelen door deze schreeuwerige teksten. ‘Heterdaadjes’ zijn er zelden en vaak wordt er weer snel overheen gekliederd. Het is voor de graffititspuiter namelijk een sport om er zo snel mogelijk weer iets op te zetten om zo dit ‘nieuwe’ schone deel zich toe te ‘eigenen’.

Ede

Waarom niet, zoals bij onder meer de tunnels van de Keesomstraat in Ede, mooie gecontroleerde graffiti plaatsen waarover ook moeilijk iets overheen te zetten is? Een amendement van een dergelijke strekking werd door Pro Veenendaal ingediend, door verschillende partijen omarmd en uiteindelijk door de raad aangenomen.
Zo kwam het collectief Straatkapers in beeld. Dit collectief, opgericht door Andé Merlijn van communicatiebureau Beeldenstorm, zorgde al eerder voor aansprekende graffiti in Veenendaal. Langs de Wolweg bijvoorbeeld maar ook op één van de wanden van het oude CLV-gebouw waar Gilbert van Schoonbeke in 2019 een grote wand sierde. De groep zorgde ook voor een mooie overzichts- en kleurtekening van Veenendaal én, misschien het meest bekend, het Rode Bolletje van het buitendeel van het Valleibad.

Uitleg

Hij is samen met Caspar van Adrichem bezig met het maken van de nieuwe straatkunst. Regelmatig stoppen voetganger of fietsers en vragen hen bijzonderheden. De beide straatkunstartiesten leggen het geduldig uit.
In overleg met de gemeente wordt in deze tunnel op de wanden afbeeldingen aangebracht over de fauna in de directe omgeving. Zo wordt de fazant afgebeeld.
Dat is een veel voorkomende vogel in het iets verderop gelegen natuurgebied. Ook fietsen maken onderdeel uit van de ontwerpen die in samenhang met de gemeente zijn bedacht.
Er fietsen iedere dag veel forenzen door de tunnel, zowel uit Ede naar Veenendaal als andersom. Met de graffiti-afbeeldingen willen de kunstenaars de twee gemeentes te binden door aan beide kanten deze afbeeldingen te maken. Natuur als samenhang tussen beide gemeentes dus. Het is de bedoeling dat er nog een anti-graffitilaag overheen komt. Over dit soort kunst heen kliederen is uiterst zeldzaam en in het graffiti-wereldje ‘not done’. De werkzaamheden duren tot half juli.

Plan

Andé Merlijn had al een plan van een soort van graffito-tour in Veenendaal waarbij men dan langs graffitimuren kan fietsen of wandelen. Na zes maanden wordt onderzocht wat het Veenendaal heeft gebracht, onder meer sociale veiligheid en minder vandalisme. Dit wordt dan teruggekoppeld aan de raad, zodat kan worden bekeken of deze proef wordt vervolgd. Met deze eerste schilderingen is achtduizend euro gemoeid.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden