<p>Columnist Jurgen Hillaert.</p>

Columnist Jurgen Hillaert.

(Foto: Maarten de Penning)

Column Jurgen Hillaert: ‘Handrem los’

‘’Nadat het een tijdje stil was, wordt er weer politiek bedreven door onze raadsleden. Misschien heeft het iets te maken de verkiezingen die er komend jaar aankomen. Noteert u maar al vast 16 maart in uw agenda.

In ieder geval trapte de gemeenteraad op de rem bij de RES. De RES? Ja, de RES. RES staat voor de Regionale Energietransitie in de regio FoodValley. Nu weet u nog niets, maar het komt er kort door de bocht op neer dat onze raadsleden vermoedden dat het gemeentelijk samenwerkingsverband windmolenplannen langs de grenzen van Veenendaal erdoor wilde drukken. Of dat nu wel of niet zo is blijft onduidelijk, maar het is goed dat gemeentelijke samenwerkingsverbanden gecontroleerd worden door volksvertegenwoordigers. Er gaat erg veel belastinggeld in om en dan kan het geen kwaad als af en toe over de schouders van de beroepsbestuurders wordt meegekeken.

Een week eerder stond een heel ander voornemen op de agenda: het onderzoek naar mogelijke nieuwbouw van Theater Lampegiet. Een onderzoek wat aanvankelijk al in 2018 gepland stond, maar keer-op-keer uitgesteld wordt. De stad blijft groeien en het uit 1988 daterende theater past niet meer in zijn verweerde jasje. Het is inmiddels zo sterk verouderd dat de kosten voor onderhoud en energie nog maar amper op te brengen zijn. Met de aanstaande herinrichting van de Duivenweide zou dit een logisch moment zijn om aan de slag te gaan met een modern, duurzaam theater. Net zoals eerder de oude bibliotheek transformeerde naar een prachtige Cultuurfabriek. Enkele partijen willen de verkenning liever uitstellen totdat de cultuurnota is verschenen. Daarin staan de cultuurplannen tot 2025. Maar een nieuw theater staat los van de plannen voor de komende vier jaar. Dat bouw je voor minstens dertig jaar. Een heel andere horizon. De cultuurnota zal alleen maar bevestigen dat het theater niet meer van deze tijd is en stappen gezet moeten worden om de accommodatieknelpunten op te heffen. Aan de slag dus. Nu. Regeren is vooruitzien, soms tot 2025, maar soms voor wel dertig jaar.’’

Reageren ? Mail naar veensteken@streekverkenner.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden