<p>De kerkvoogd uit Achterberg sluisde veel geld door naar priv&eacute;- en zakelijke rekeningen.</p>

De kerkvoogd uit Achterberg sluisde veel geld door naar privé- en zakelijke rekeningen.

(Foto ter illustratie)

Kerkvoogd in Achterberg verduisterde minstens 164.500 euro

Achterberg - De kerkenraad van de Hersteld Hervormde Gemeente Achterberg Rhenen gaat bij de politie melding doen van geldelijke malversaties door één van de kerkvoogden. Deze inwoner van Achterberg heeft in de afgelopen jaren namelijk minstens 164.500 euro van de kerkvoogdijrekening naar zijn eigen privé- en zakelijke rekeningen overgeboekt. Mogelijk volgt er ook een officiële aangifte maar dat is nog niet duidelijk.

Door Martin Brink

Naar eigen zeggen leende hij het geld met de bedoeling het terug te betalen. Dat deed hij overigens zonder medeweten van de andere kerkvoogden. Uit de jaarrekeningen konden de verduisteringen niet afgeleid worden.

Kerkrechterlijke stappen

Eind maart werd de kerkvoogd tijdelijk op non-actief gezet waarna hij zelf besloot om er definitief mee te stoppen. De kerkenraad beraadt zich nog op eventueel te ondernemen kerkrechterlijke stappen tegen hem. De zaak kwam aan het rollen toen de kerkenraad eind maart informatie ontving dat hij vermoedelijk niet eerlijk had gehandeld in een kwestie met een gemeentelid.

 ‘Wij zijn van mening dat het geld niet is geleend, maar dat hij het in zijn functie als kerkvoogd heeft verduisterd’

 
Na een gesprek werd de man op een zijspoor gezet. Er werd een accountantskantoor ingeschakeld om het bedrag te bepalen dat was verduisterd. Voor zover de accountant kon achterhalen ging het minstens om 164.500 euro, aanmerkelijk lager dan wat de persoon meldde.
‘’Hier stonden geen rechtsgeldige leningsovereenkomsten tegenover, zodat wij van mening zijn dat het geld niet is geleend, maar dat hij het in zijn functie als kerkvoogd heeft verduisterd,’’ aldus de kerkenraad in een interne brief naar de gemeenteleden.

Beslag

Het bedrag werd teruggevorderd en om daar zeker van te zijn werd er beslag gelegd op zijn riante woning in Achterberg. Uiteindelijk werd gedeeltelijk schuld bekend en erkende hij fout te hebben gehandeld. Via bemiddeling van de advocaten van beide partijen is eind mei het verduisterde bedrag inclusief rente en een deel van de kosten terugbetaald.
Een verder accountantsonderzoek loopt nog. De kerkenraad noemt dit alles een ‘verdrietige gang van zaken, aangezien dit in de gemeente van God is gebeurd.’

De kerkenraad gaat er alles aan doen om dit in de toekomst te vermijden. Zo zullen de boeken nauwkeuriger worden gecontroleerd én met meer personen. Voorheen was dit niet het geval en vond een en ander plaats op basis van vertrouwen. ‘’Daar hebben we ons lesje wel van geleerd,’’ aldus een woordvoerder van de kerkenraad.

Intern oplossen

Over daadwerkelijk aangifte doen bij de politie en het nemen van kerkrechtelijke stappen stelt de woordvoerder dat dit samenhangt met ‘schuld en boetedoening’.
De intentie ligt er om de persoon binnen de huidige kerkelijke gemeenschap te houden en daar horen dergelijke zware maatregelen niet bij.
Binnenshuis kan er over gepraat worden, zo stelt men, en de man begeleid. Uiteraard is er schuld maar daar wil men op passende wijze binnen de muren van kerk mee omgaan omdat de man toch weer op normale wijze binnen de gemeenschap kan functioneren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden