<p>Josine Tuhusula en Irene Westeneng, Kees v. Essen (Rotaryclub), Corina v. Harn (Veens), Jop Urbanus (&rsquo;t Speelkwartier) en Ren&eacute; Reins (Rotaryclub).</p>

Josine Tuhusula en Irene Westeneng, Kees v. Essen (Rotaryclub), Corina v. Harn (Veens), Jop Urbanus (’t Speelkwartier) en René Reins (Rotaryclub).

(Foto: )

Rotary Veenendaal steunt jonge mantelzorgers

Veenendaal - Eén op de vijf kinderen heeft de zorg voor een ernstig zieke ouder, broer of zus. Om deze jonge mantelzorgers te ondersteunen, schenken twee Veenendaalse Rotaryclubs het prentenboek ‘Papa draak wordt nooit meer beter’ aan alle basisscholen, kinderopvanglocaties en BSO’s in Veenendaal. Basisschool ’t Speelkwartier ontving het eerste exemplaar.

Het prentenboek, geschreven door Sascha Groen, is een troostboek voor jonge kinderen met een ongeneeslijk zieke ouder. Het is een boek over doodgaan en over leven. Over het nalaten van liefde, herinneringen, vaardigheden en vooral kracht. Een kleurrijk verhaal waarin ondanks het zware onderwerp ruimte is voor humor. Het prentenboek helpt om onderwerpen als rouw, verlies en verdriet bespreekbaar te maken.

Ervaring

Sascha Groen schrijft uit ervaring. Ze heeft een jong gezin, haar man heeft ALS en zelf heeft ze MS. Haar kinderen zijn daarmee ongevraagd jonge mantelzorger geworden. Groen weet hoe belangrijk een goed vangnet is voor deze vaak vergeten groep kinderen.
Ze hoopt met het boek kwetsbare kinderen te bereiken, jonge mantelzorgers meer zichtbaar te maken en ouders en leerkrachten te ondersteunen.

Ook in andere gemeenten krijgt project navolging


De uitreiking van het boek aan de Veenendaalse basisscholen valt samen met de landelijke Week van de jonge mantelzorger, van 1 tot 7 juni. In samenwerking met Veens Welzijn zorgen Rotaryclubs Veenendaal en Veenendaal Regio ervoor dat het prentenboek op alle scholen, kinderopvanglocaties en BSO’s beschikbaar komt. “Het is belangrijk dat jonge mantelzorgers gezien worden”, zegt Corina van Harn, mantelzorgconsulent van Veens Welzijn.
Zij hoopt dat de actie bijdraagt aan meer bewustwording bij leerkrachten en intern begeleiders. Veens Welzijn heeft een flyer ontwikkeld over jonge mantelzorgers en biedt scholen waar nodig ook ondersteuning.

Herkenning

Intern begeleiders Irene Westeneng en Josine Tuhusula van basisschool ‘t Speelkwartier herkennen de zorg die jonge kinderen soms hebben. “Gezinnen proberen het vaak zelf op te lossen”, merkt Westeneng. “We geven kinderen erkenning, het is echt heel goed dat ze helpen. Maar we laten ze óók weten dat ze het niet alleen hoeven te doen.” De intern begeleiders zijn blij met het prentenboek. Westeneng: “Het boek vertelt het eerlijke verhaal en doet recht aan de situatie van jonge mantelzorgers.”
De Veenendaalse Rotaryclubs ondersteunen met de actie het initiatief van Rotaryclubs De Bilt en Bilthoven. Ook in andere gemeenten krijgt het project navolging. Het doel is om jonge mantelzorgers meer zichtbaar te maken en het netwerk van professionals rond deze kinderen te versterken. Rotary is een internationale organisatie, leden van Rotary zijn ‘people of action’ die zich vanuit een gedeelde passie en betrokkenheid inzetten voor de samenleving.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden