<p>G.V.V.V.-voorzitter Barry van de Lagemaat. ‘'We hebben de ruimte en de tijd gekregen om ons meer maatschappelijk bezig te houden.''</p>

G.V.V.V.-voorzitter Barry van de Lagemaat. ‘'We hebben de ruimte en de tijd gekregen om ons meer maatschappelijk bezig te houden.''

(Foto: Siem van Eck)

G.V.V.V. : club komt fit uit de coronatijd

Veenendaal - Corona is een tijd om jezelf te ontwikkelen. Dat is de mening van Barry van de Lagemaat. ‘’We hebben de ruimte en de tijd gekregen om ons meer maatschappelijk bezig te houden juist ook omdat het voetbal stil ligt door corona.’’ Hij is voorzitter van voetbalvereniging G.V.V.V. in Veenendaal en het maatschappelijk op de kaart zetten van de club was het speerpunt in deze coronatijd. Met succes!

Door Siem van Eck

Zo krijgt de vereniging zonnepanelen, een gezondere kantine en een platform voor leden die een baan zoeken binnen de sponsoren van G.V.V.V. ‘’Fit uit de coronaperiode’’ dat is het doel van de vereniging. Hoe zet je G.V.V.V. maatschappelijk op de kaart? Met die vraag is Van de Lagemaat samen met zijn vereniging aan de slag gegaan. ‘’Het gaat uiteraard over voetbal maar je wordt een beetje overvallen door corona en dan kun je gaan afwachten maar je kunt ook kijken wat er wel mogelijk is. Zo zijn we op dit moment bezig met het plaatsen van zonnepanelen.’’

Energieneutraal

Op de kleedkamers maar ook op een deel van het clubhuis komen er in totaal 274 zonnepanelen, opgezet in samenwerking met de KNVB. De zonnepanelen zijn gelegd omdat de vereniging graag energieneutraal wil worden. ‘’We doen het voor de vereniging maar ook als voorbeeld voor de maatschappij. Er liggen ook plannen om de vereniging gebruik te laten maken van deze opgewekte energie’’, aldus Van de Lagemaat.

Veense cup

Elke maand is er een overleg met de burgermeesters en voorzitters van verschillende voetbalverenigingen. ‘’We zitten namelijk allemaal in hetzelfde schuitje en hoe kan je mekaar allemaal een beetje helpen?’’ Een van deze initiatieven die hieruit is gekomen is de Veense Cup.
De Veense cup is een initiatief van alle voetbalverenigingen in Veenendaal in samenwerking met de gemeente. Op de site van de Veense cup staat dat het een krachtmeting wordt tussen de verenigingen maar dat er wel rekening is gehouden met het niveau.
Het is nieuw dat Veenendaalse voetbalverenigingen op deze manier samenwerken. Toch was het nodig meent Van de Lagemaat. ‘‘Op dit moment speelt de jeugd voornamelijk tegen de eigen vereniging. Mijn zoon speelt nu regelmatig tegen de JO13-1 terwijl hij zelf in de JO14-1 in zit en hij wordt er aardig gek van. Zo is de JO13-1 een selectieteam en om nou iedere zaterdag afgedroogd te worden met 10-0 haalt het plezier wel uit het spel. De Veense cup is 15 mei al van start gegaan voor kinderen onder 12 jaar.

G.V.V.V.@Work

Het onderling samenwerken zorgt dat er meer verbondenheid is in Veenendaal, maar voor G.V.V.V. was het ook belangrijk dat hun leden meer verbonden raakte met de stad.
Een platform waarbij je je kunt aansluiten G.V.V.V.@work, waarvoor de jeugd en senioren leden zichzelf kunnen gaan inschrijven.
Het idee is dat wanneer de leden een stageplek zoeken of een baan, de bedrijven van de bussinnesclub deze kunnen aanbieden.
‘’Zo hebben we als voorbeeld een jongen van 19 jaar die uit de jeugd van NEC komt en nu bij ons voetbalt.
Wij trainen veel minder vaak als NEC dus deze jongen heeft veel tijd over.
Via dit platform kan hij dan in contact komen met bedrijven die hem een baan aanbieden. Zo verbinden we de club met onze sponsoren,’’ legt een trotse voorzitter uit.

Achter de tap

Het inzetten van Jeugdleden achter de tap, is ook een manier om de leden meer te betrekken met de vereniging. ‘’Bijvoorbeeld bij de dames 2. Dat zijn dames die het leuk vinden om te voetballen maar het toch ook vooral leuk vinden om na een wedstrijd feest te bouwen en een biertje te drinken. ‘’Ons doel is bij zulk soort dingen om het maatschappelijk besef groter te maken, je doet het toch met elkaar en samen vorm je een vereniging. Bij de hockey is dat bijvoorbeeld standaard maar bij de voetbal zouden we dat ook graag zien,’’ vertelt Van de Lagemaat.

‘Plezier, dat is de basis tot succes en geef nooit op, dat zullen we zoveel mogelijk meegeven
aan de jeugd!’


Birgit Koster spits bij de dames 2 is het daarmee eens. ‘’Wij zijn niet een team dat meteen na de wedstrijd naar huis gaat, het gaat bij ons naast het winnen ook om plezier. Op deze manier laten we zien dat we wat terug kunnen doen voor de club.’’

Patatje met

Naast het schenken van bier is G.V.V.V. ook van plan om een gezonde koers te gaan varen. ‘’Sport en bewegen is voor de jeugd belangrijk. Een gezonde voeding valt daar prima mee te combineren,’’ legt Van de Lagemaat uit. Samen met Jumbo Huibers liggen er plannen om volgend seizoen de kantine een gezonde twist te geven, toch verdwijnt het ‘patatje met’ niet.
‘’Het zijn twee dingen naast elkaar de gezonde kantine en de gewone vette snack. Het doel is om uiteindelijk volledig naar de gezonde kant te gaan en de leden dus te stimuleren om gezond te eten bij de vereniging.’’ Legt Youri van Doorn uit. Hij is persvoorlichter bij G.V.V.V. De vette snack verdwijnt dus nóg niet.
Theo Janssen van Vitesse, dat is Mister Vitesse. Er zijn bij G.V.V.V. ook een aantal spelers het gezicht naar buiten. Simon Brouwer en Martin van Eck zijn deze spelers voor Van de Lagemaat. Zij zullen de functie ‘Bestuurslid Voetbal Academy’ bekleden. Dat is een nieuwe functie in het Algemeen Bestuur, waar vanuit de twee sturing en leiding geven aan de voetbaltechnische zaken van de gehele vereniging meldt de website van G.V.V.V.

Plezier

Er is de laatste jaren hard gewerkt binnen de vereniging om de jeugdopleiding tot dit niveau te krijgen. Brouwer en Van Eck zullen zich dus ook vooral richten op het doorborduren van dit werk.

‘Het doel van onze Voetbal Academy is in eerste instantie dat de kinderen plezier hebben in het voetbalspel’


Brouwer: ‘’Het doel van onze Voetbal Academy is in eerste instantie dat de kinderen plezier hebben in het voetbal maar daarnaast proberen we ook een opleidingsprogramma op te zetten waarbij de voorwaarde is om het jeugdvoetbal op een zo hoog mogelijk niveau te krijgen. Met als uiteindelijke doel zoveel mogelijk van onze eigen jongens in het eerste.’’

Zoveel mogelijk ‘eigen kweek ‘in het eerste. Volgens Simon Brouwer is dat alleen mogelijk door ten eerste aan de voorwaarden van de KNVB te voldoen maar ook dat er een mogelijkheid is om je extra te kunnen ontwikkelen in bijvoorbeeld een aparte keeperstraining. Maar het allerbelangrijkste is volgens Brouwer: ‘’Plezier, dat is de basis tot succes en geef nooit op en dat zullen we zoveel mogelijk proberen mee te geven aan de jeugd!’’

Eigen kweek

Zoveel mogelijk ‘eigen kweek ‘in het eerste. Volgens Simon Brouwer is dat alleen mogelijk door ten eerste aan de voorwaarden van de KNVB te voldoen maar ook dat er een mogelijkheid is om je extra te kunnen ontwikkelen in bijvoorbeeld een aparte keeperstraining. Maar het allerbelangrijkste is volgens Brouwer: ‘’Plezier, dat is de basis tot succes en geef nooit op en dat zullen we zoveel mogelijk proberen mee te geven aan de jeugd!’’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden