<p>Columnist Jurgen Hillaert.</p>

Columnist Jurgen Hillaert.

(Foto: Maarten de Penning)

Column Jurgen Hillaert: ‘Buitenspel’

‘’Het gaat niet goed met de lokale democratie. De raadszaal is al maanden dicht. Vergaderingen zijn online. Als belangstellende moet je heel veel zitvlees hebben om zo’n urendurende avondlijke ‘happening’ achter je beeldscherm te volgen. Vroeger kon je in de Veenendaalse Krant of Rijnpost lezen wat er zoal besproken en besloten werd. Maar lokale media staan onder druk en de politieke verslaggevers zijn wegbezuinigd. Als inwoners zijn we nu overgeleverd aan wat de voorlichters wel of niet met ons willen delen. Soms grijpt een gemeenteraadslid nog wel eens naar de pen of voelt een bezorgde lezer van de krant zich geroepen om middels een ingezonden brief te reageren. Maar daar blijft het dan ook bij.

De volgende stap in het vergroten van de kloof tussen lokale overheid en burger is inmiddels gezet. Vanaf 1 juli wil gemeente Veenendaal gaan stoppen met haar openbare bekendmakingen in de krant. Maar hoe kom je dan nog te weten of er plannen zijn voor een appartementencomplex tegenover je huis of dat het parkje om de hoek dreigt te verdwijnen? Tot nu toe las je dat op de gemeentepagina en sprak een buurvrouw je aan en zei “heb je het gelezen, we moeten in actie komen!”. Met een beetje geluk was je dan nog net op tijd om formeel bezwaar te maken. Maar nu wil Veenendaal deze publicaties achter een digitale muur plaatsen. Je zult zelf actief op zoek moeten gaan naar wat er met jouw woonomgeving gebeurt. Dat zal – fijn voor de gemeente - weinig gaan gebeuren en ervoor zorgen dat er nog amper bezwaarprocedures tegen bouw- en sloopplannen komen.

Hans van de Braak, raadslid PvdA vindt deze gang van zaken onverkwikkelijk en heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan de gemeente. Hij roept op om bedrijven en bewoners pro-actief te informeren over aangevraagde vergunningen, zodat belanghebbenden tijdig kunnen reageren, meepraten of bezwaar maken. Je kunt als college wel heel dapper in het raadsprogramma schrijven “iedereen telt mee”, maar zet mensen dan niet buitenspel.’’

Reageren ? Mail naar veensteken@streekverkenner.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden