<p>De deelnemers van het naaiatelier hebben veel materiaal tot hun beschikking maar menskracht is zeer welkom.</p>

De deelnemers van het naaiatelier hebben veel materiaal tot hun beschikking maar menskracht is zeer welkom.

(Foto: Pieter Vane)

Nog plek bij nieuw sociaal naaiatelier in Veenendaal

Veenendaal - Veenendaal4Fair is onlangs Trefpunt#duurzaam in de Passage 24 gestart. Dat is de locatie waar jaren achtereen Petit Restaurant Carels Corner van Carel de Wit zat. Ook de ruimte aan de overzijde, van ooit een groentenboer, is benut maar dan als etalage. Onderdeel van dit trefpunt is sinds vorige week een naaiatelier onder de naam ‘Beter Geschikt’.

Het is een sociaal en duurzaam project op de eerste verdieping. Op dit moment werken daar vier vrijwilligers die ervaring opdoen. Er is nog plek voor vier anderen.

In dit naaiatelier worden van restmaterialen diverse leuke producten gemaakt. ‘’Wij doen dit samen met onze ontwerpster Wendy van Pamelen, die op het gebied van her te gebruiken materialen al heel veel ervaring heeft,’’ aldus Wim Bakker van Veenendaal4Fa

Opdrachten

In haar eigen naaiatelier heeft zij kennis opgebouwd om mensen die werkervaring of arbeidsritme willen opdoen de nodige begeleiding te geven. Zodat zij zich weer op de arbeidsmarkt kunnen presenteren. Bakker: ‘’Op dit moment hebben we materialen genoeg en zijn er ook opdrachten om aan de gang te gaan.
Maar gek genoeg lukt het ons niet om alle beschikbare plaatsen te vullen. De betreffende instanties stellen géén kandidaten aan ons voor en daarom hopen wij dat er nog drie of vier personen via de krant bijkomen.’’
In het naaiatelier worden deelnemers de kans geboden een vak te leren en - wellicht - het vinden van een baan.
Door middel van ‘training on the job’ leren de mensen het textielvak.

Certificaat

Er wordt onder meer lesgegeven in technieken en kennis van textielwaren. Aan het einde van het traject ontvangen de deelnemers een certificaat voor de deelname en de opgedane kennis. Wendy van Pamelen heeft een eigen bedrijf in Brabant met 6 man personeel. Projecten elders in het land laten zien dat het concept dat Wendy ook hier in Veenendaal voor ogen heeft, levensvatbaar is. Inmiddels draaien in tenminste drie locaties deze sociale werkplekken.

“In Veenendaal verloopt dit wat moeizamer,” geeft Wendy aan. “Om rendabel te kunnen zijn hebben we nog vier mensen nodig”. Producten worden gemaakt in opdracht.

Via ‘training on the job’ leren de deelnemers het textielvak


Opdrachtgevers kunnen kiezen uit verschillende materialen waar dan weer zinvolle producten van vervaardigd worden voor een tweede leven. “Verspilling is tenslotte niet nodig” stelt Wendy.
Het te gebruiken restmateriaal hoopt Wendy vooral uit Veenendaal te krijgen. In Ede loopt al enige tijd met succes een soortgelijk project.
Op de foto staat de eerste groep om mee te starten. De Syrische jongeman aan het hoofd van de tafel is de zoon van de voorman die voor Wendy in Brabant waarneemt.

Voor info: Wim Bakker, info@veenendaal4fair.nl of 06-25420681

Via ‘training on the job’ leren de deelnemers het textielvak

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden