Van de ontplofte buinker zijn, hoe opmerkelijk, weinig foto's bekend. Op deze van de zijkant genomen, zien we rechts het spoor naar Utrecht. (Foto: coll. Nico van Ginkel)
Van de ontplofte buinker zijn, hoe opmerkelijk, weinig foto's bekend. Op deze van de zijkant genomen, zien we rechts het spoor naar Utrecht. (Foto: coll. Nico van Ginkel)

Aan het bunkerdrama in De Klomp herinnert niets meer

VEENENDAAL/DE KLOMP - In de korte serie verhalen over Gelders-Veenendaal ditmaal een uitstapje naar De Klomp. Daar vond op vrijdag 18 mei 1945 een drama in en bij een Duitse bunker plaats. Er waren vijf doden bij te betreuren. Jaap van de Pol (78) die toen aan de Buurtlaan in Gelders-Veenendaal woonde, weet het nog goed.

Door Martin Brink

 Over die dramatische gebeurtenis vertelt hij: ''Ik was op 18 mei 1945 net 7 jaar geworden. En wat is er dan heerlijker om samen met je vader naar de treinen te kijken, onder de tunnel van het station door te rijden, 'hallo' te roepen om de echo te horen en verder te rijden naar een oom en tante die tegenover het Spinnemeer in Ederveen woonden?

Onderweg passeerden we de bunker aan de Veenendaalse kant van het station, die deel uitmaakte van de zogenaamde Pantherstellung. Bij mijn oom en tante buiten spelend zie ik mijn oudere buurjongen Jacob Koen en zijn vriendjes Wim Gaasbeek en Wouter van de Pol. We roepen wat over en weer.

Been

Even later zijn ze weg. Na enige tijd volgt een explosie. Allemaal rennen we naar buiten en zien een grote stofwolk boven het station. We stappen op de fiets en gaan richting huis. Toen we onder de tunnel vandaan kwamen zagen we verschrikkelijke dingen. Wat ik nooit meer zal vergeten was dat stuk bloederig been in een schoen langs de straat en even verder een bovenlichaam in een boom. Toen we thuiskwamen was mijn moeder in tranen.

Ze dacht dat wij daar ook omgekomen waren. Later hoorden wij dat er nog 2 jongens waren omgekomen. Alle namen staan op het monument bij het station. Ze zijn begraven op de Algemene Begraafplaats. De gehavende bunker heeft tot 1949 gestaan.'' Op 5 mei 1945 capituleerde het Duitse leger maar het duurde nog tot 9 mei alvorens Veenendaal werd bevrijd. In deze periode werd het kanon in de bunker gedemonteerd en werden er 50 antitankmijnen opgeslagen.

Niet afgesloten

Ondanks aandringen van omwonenden werd hij niet afgesloten. De mijnen ontploften toen 3 Veenendaalse jongens nieuwsgierig gingen kijken. Dat was mogelijk omdat de deur niet afgesloten was. Ook 2 jongens uit De Klomp die hen wilden waarschuwen kwamen om het leven.

Geen herinnering

De jongens zouden aan de mijnen hebben gedraaid die tot zeker gewicht verstelbaar waren. Op deze plek herinnert niets meer aan het tragische ongeval.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden