<p>Het gebied leent er zich uitstekend voor om je viervoeter eens lekker te laten &#39;badderen&#39;. (Foto: Pieter Vane)</p>

Het gebied leent er zich uitstekend voor om je viervoeter eens lekker te laten 'badderen'. (Foto: Pieter Vane)

Hondenpark in Veenendaal houdt de gemoederen bezig

Veenendaal - Dat de hondenuitlaatplaats Hondzenelleboog (Ooievaarsnest) in Veenendaal-West de gemoederen bezig houdt, is wel duidelijk. Drie uur vergaderde de gemeenteraad over dit onderwerp. De reden: twee tegenstrijdig petities die aan de raad werden aangeboden.

De eerste petitie werd aangeboden aan de raad tijdens de beeldvormende avond van 6 april. Dit betrof een initiatief van buurtbewoners. Zij pleitten voor het verplaatsen van het losloopterrein en een aanlijn- en opruimplicht voor de hondenbezitters.
De tweede petitie werd aangeboden aan de raad tijdens de commissieavond van 19 april. Daarbij kwamen de hondenbezitters en de hondenuitlaatservice aan het woord. Zij pleitten voor behoud van het gebied als één van de weinige grote losloopgebieden in Veenendaal. Anderhalf jaar geleden sprak de gemeenteraad ook al over dit gebied, een omheind parkje ten noorden van de Betje Wolfflaan en ten oosten van de Slaperdijk.
Het park in de wijk is inmiddels al vele jaren een zeer druk bezocht hondenuitlaat en -losloopterrein. Het is van oorsprong een stukje natuurgebied met een officiële toekenning in 2009 van parkbestemming.

Onduidelijk

Al snel rezen er onduidelijkheden over de juiste invulling van de gebruikte namen bij de borden ‘hondenuitlaat plaats’ of ‘honden losloopgebied’ Bij het huidige bord ‘honden uitlaatplaats’ zouden de honden aangelijnd moeten zijn wordt er gesteld. De SGP stelde hier al in 2018 vragen over hoe het nu eigenlijk zit met deze wat verwarrende manier van vermeldingen. Door deze en andere zaken die vanuit de gemeente met de bewoners van de wijk zijn besproken is er door de politiek in Veenendaal recent een overzicht van bevindingen gemaakt met een gefaseerde invulling van de betreffende doelgroepen in procenten.

Gesprek

Resultaat van de vele discussies in de raad was dat er met de buurtbewoners in gesprek zou worden gegaan. Dat dit niet tot een bevredigend resultaat was gekomen, werd duidelijk door de twee uiteenlopende petities. Na ontvangst van de eerste petities, zette de fractie van het CDA een digitale enquête uit om van alle buurtbewoners te vernemen hoe men tegen dit gebied aankijkt. Bijna 400 mensen reageerden.
Daarbij bleek driekwart van de reageerders voor behoud in de huidige vorm. Dit sloot aan bij de mening van de wethouder die aangaf dat de functie van dit gebied in de huidige vorm blijft bestaan. Hoewel de meningen uiteenliepen, werd als verbindend element het onderhoud van het park genoemd. In de afgelopen periode bleek dat het groot onderhoud te rigoureus was aangepakt, waardoor het gebied te kaal was achtergelaten. Dat is een doorn in het oog van alle bezoekers. De CDA-fractie betoogde dat een goed onderhouden omgeving de toegankelijkheid en het gevoel van veiligheid voor alle gebruikers vergroot.
De fractie vindt dat het groot onderhoud en maaibeleid aangepast moet wordeen dat een opruimplicht op de wandelpaden gewenst is.

Verdeeld

Bewoners blijven verdeeld over de toekomst. Dat blijkt wel wanneer de verslaggever van deze krant een kijkje neemt. In een stortvloed van woorden werd de plek door een bewoonster van een woning grenzend aan het park, alle lof toegekend. “In de paar jaar dat ik hier nu woon”, zei ze, ‘’voel ik mij door de aanwezigheid van de uitlaatplaats helemaal thuis en heb als hondenbezitter hierdoor leuke contacten in de wijk gekregen.” 

Tegenstrijdige petities over hondenuitlaatplaats west

Een groepje mensen achter de hekken van de uitlaatplaats komt er vrijwel dagelijks bijeen. In een gesprek werd duidelijk dat er over het gebruik van het park in de huidige vorm in de buurt de nodige meningsverschillen bestaan. Zo zouden de hondenbezitters verantwoordelijk zijn voor het verpauperen van het park met verwijzing naar de ooit groene velden die nu grote zandvlaktes geworden zijn waar honden grote gaten in gegraven hebben.

Gemeente

In weerwoord hierop wordt er gesteld dat deze verzanding van het park aan de gemeente te wijten is die rigoureus en te vaak het gras in het park maait. Ook bestaat het verwijt dat er overal in het park hondendrollen liggen wat voor onhygiënische situaties zorgt. Het park kent een aantal waterpartijen en op een eilandje kunnen kinderen naar hartenlust spelen. Veel honden duiken bij wat warmer weer dan ook het water in. Het parkje trekt zelfs bezoek uit plaatsen in de regio.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden