Eline legt een steentje op het grafje van Emma, het jonggestorven dochtertje van de schrijver van dit artikel. (foto: Marco Diepeveen)
Eline legt een steentje op het grafje van Emma, het jonggestorven dochtertje van de schrijver van dit artikel. (foto: Marco Diepeveen)

Steentjes als herinnering in Veenendaal: klein gebaar voor een geleefd leven

Veenendaal - Wie wandelt langs de talloze graven op De Munnikenhof in Veenendaal, kan ze tegenkomen op diverse graven. De creatief beschilderde keitjes van de Veense Eline Jurriëns. De Kei Tof-actie met zwerfsteentjes bracht haar op het idee om hetzelfde te gaan doen voor nabestaanden van overledenen.

Door Marco Diepeveen

Voor Kei Tof versieren deelnemers keitjes en leggen ze deze overal in de openbare ruimte. Passanten mogen ze meenemen, om die vervolgens elders een plek te geven. Zo circuleren deze ‘zwerfsteentjes’ door binnen- en buitenland. Op het Facebook-account van Kei Tof worden de vindplaatsen vermeld. Deze actie kreeg in korte tijd - sinds het begin van de coronacrisis - heel veel navolging.

Zus en nichtje

“Ik doe hieraan mee”, zegt Eline Jurriëns, in het dagelijks leven werkzaam als begeleider bij blindeninstituut Bartiméus in Doorn. “Voor het graf van mijn in 2007 overleden zus en nichtje beschilder ik wel eens een steentje. Daniëlle was slechts 23 jaar en zeven maanden zwanger van Amber toen ze plotseling stierf aan een longembolie.

‘Mijn zus was zwanger toen ze plotseling stierf’

Ze had last van haar kuit. Bij massage van de kuit schoot het bloedpropje daar richting haar longen, wat fataal was. Wij verheugden ons zo op de geboorte van Amber, en dan word je ineens overrompeld door zo’n ontstellend verlies. Een enorme schok en een dubbel verlies, op hetzelfde moment.”

Ingang

In februari begon de Veense, geholpen door haar achtjarige zoon Erik, keitjes voor graven te beschilderen. Met een hartje, een liefdevolle boodschap, namen als papa of oma, een bloem of een ander figuurtje. Soms vragen mensen specifiek naar een beschildering voor een overledene. Bij de ingang van begraafplaats De Munnikenhof staat een bak. Iedereen mag daaruit een keitje voor het graf van een dierbare pakken. De beheerder van de begraafplaats heeft hiervoor toestemming gegeven.

Vele tientallen

“Inmiddels staat de teller op vele tientallen steentjes. Ze worden vaak gepakt, merk ik. Als de bak leeg is, vul ik hem weer. De gemiddeld dertig stuks die erin zitten, kosten een week werk. Eerst schilderen met acrylverf en dan vernissen tegen de regen.” De kiezelsteentjes haalt Eline bij bouwmarkt Praxis en uit natuurgebied Kwintelooijen.

Brief

“Het doet me goed om zo iets te kunnen betekenen voor de ander. De reacties zijn hartverwarmend. Regelmatig vind ik bedankbriefjes in het keienbakje. Bijvoorbeeld een notitie van ene Milan, neergelegd in het keienbakje. Dit jongetje schreef: ‘Bedankt voor uw mooie steen. Ik heb hem bij mijn broertje neergelegd. Liefs van Milan en mama.’ Ik kreeg een brok in mijn keel toen ik het las. En nog meer motivatie om nieuwe steentjes te decoreren. Wat mij betreft, stopt deze actie niet. Mijn moeder is ook gaan schilderen!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden