<p>Hanneke Zwart lijkt bij steenhouwer Diederik Buddingh op de schouders te klimmen. Haar verloren geachte kunstwerk heeft nu een nieuw leven aan de Kanaalweg gekregen.&nbsp;</p>

Hanneke Zwart lijkt bij steenhouwer Diederik Buddingh op de schouders te klimmen. Haar verloren geachte kunstwerk heeft nu een nieuw leven aan de Kanaalweg gekregen. 

(Foto: Hein Veld)

Veenendaals kunstwerk Hanneke Zwart: van total-loss naar grootse Overwinning

Veenendaal - Het onlangs zwaar beschadigde marmeren beeld van beeldhouwster Hanneke Zwart heeft een nieuwe bestemming gekregen. Het stuk, genaamd ‘Tussen hoop en wanhoop’, stond eerder in de hal van het politiebureau in Veenendaal en leek onherstelbaar beschadigd. Zo werd het aan de kunstenaar teruggegeven. Het beeld is vervolgens zodanig in vorm gebracht dat het nu als onderdeel van een sculptuur staat opgesteld aan de Kanaalweg.

De kunstenares vond het beeld half april in brokkenstukken terug op het bureau, nadat ze door de politie van de vernieling op de hoogte was gesteld. Zwart vertelde eerder al tegen de verslaggever van De Rijnpost dat ze diep werd geraakt bij de aanblik van de restanten van het beeld dat kort daarvoor nog prominent stond opgesteld in de hal van het politiebureau.
Door de val ontstonden er scheuren in het marmer en werden er delen van het beeld weggeslagen. Het werkstuk werd ooit in opdracht van de gemeente Veenendaal vervaardigd. Na voltooiing werd ‘Tussen hoop en wanhoop’ door de gemeente aangeboden ter verfraaiing van het toen net in gebruik genomen politiebureau.

Roemloos einde?

De brokstukken werden vorige maand verzameld en afgevoerd door Steenhouwerij Buddingh aan de Kanaalweg. Daarmee leek er een roemloos einde te zijn gekomen aan het beeld dat tientallen jaren symbool heeft gestaan voor het grote en kleine verdriet dat door de hal van het politiebureau is getrokken. Het beeld ‘Tussen Hoop en Wanhoop’ leek in de afvalbak te belanden.
Tot een combinatie van kunstzinnig inzicht en technisch vernuft van steenhouwer Diederik Buddingh wellicht tot een tweede leven zou kunnen leiden voor het beeld dat zo onvoorzien tegen de vlakte kletterde. Buddingh kwam met een plan om het herstelde beeld te verwerken in een nieuwe sculptuur.
Het stuk zou geplaatst kunnen worden op het terrein van het bedrijf. Zwart stemde daar na een nachtje over slapen mee in.

Nieuwe uitstraling

En met het voorstel om het vernieuwde beeld zodanig te plaatsen dat het object te zien zou zijn vanaf de openbare weg. Zwart kan zich helemaal vinden in de nieuwe presentatie. Ze zegt: ‘’Het beeld heeft een nieuwe uitstraling gekregen. Bovendien past de nieuwe titel ‘Overwinning’ niet alleen bij de houding die het beeld nu laat zien, maar sluit de naam ook zeker aan bij de recente geschiedenis van het stuk.’’ 

‘Naam sluit aan bij de recente geschiedenis van het beeld’

Van een wanhopige houding die het beeld op het politiebureau had is het op ingenieuze wijze getransformeerd tot een beeld wat kracht en overwinning uitstraalt. Buddingh heeft nog specifieke herinneringen aan het beeld: ‘’In 1982 riep Hanneke Zwart mijn hulp in om in dit beeld het gat te boren zodat het op een sokkel geplaatst zou kunnen worden. Dat was een spannend klusje.’’ Hij is erg tevreden met de mooie plek voor het huis dat het heeft gekregen.

Retrospectief

In Museum Veenendaal is komende zomer een overzichtstentoonstelling te zien van het werk van Hanneke Zwart. De exacte datum is nog niet bekend. De expositie was door de coronamaatregelen uitgesteld. Centraal daarin staat de groei van Hanneke Zwart als beeldhouwer over een periode van tientallen jaren. Aan de hand van objecten en sculpturen wordt de bezoeker een impressie geboden van haar professionele ontwikkeling.
Het oeuvre van Hanneke Zwart omvat vrij werk en objecten die zijn vervaardigd in opdracht van bedrijven en particulieren uit binnen- en buitenland. Een groot aantal beelden is voor deze overzichtstentoonstelling door eigenaren in bruikleen ter beschikking gesteld.

Rondgang

Het retrospectief omvat niet alleen werkstukken in Museum Veenendaal. Onderdeel van het overzicht is een rondgang die liefhebbers kunnen maken langs beelden van Hanneke Zwart die in Veenendaal in de buitenlucht zijn te vinden, onder meer aan de brandweerkazerne aan de Industrielaan.
De route wordt straks op een overzichtelijke manier aangegeven. Elk object wordt bovendien met enkele karakteristieken nader aan de kijker voorgesteld.
Uiteraard wordt ook het beeld ‘Overwinning’ aan de Kanaalweg in de beeldenroute opgenomen.
Het is ook de bedoeling dat er een (verklarend) tekstbordje bij het ‘nieuwe’ kunstwerk komt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden