<p>Het plan is om de openbare bekendmakingen van de gemeente Veenendaal niet meer in druk te laten verschijnen. De PvdA maakt hier bezwaar tegen.</p>

Het plan is om de openbare bekendmakingen van de gemeente Veenendaal niet meer in druk te laten verschijnen. De PvdA maakt hier bezwaar tegen.

(Foto: archief)

PvdA Veenendaal niet blij met maatregel om bekendmakingen niet meer te publiceren

Veenendaal - De PvdA Veenendaal is niet blij met het voornemen van het college om de openbare bekendmakingen vanaf 1 juli niet meer in de krant te publiceren. Geïnteresseerden moeten daarvoor een website. De partij heeft daarover schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Vorige week stond op de gemeentepagina van deze krant dat de openbare bekendmakingen, zoals aangevraagde en verleende vergunningen, per 1 juli niet meer in druk zouden verschijnen maar dat belangstellenden daarvoor maar een website of de sociale media van de gemeente moeten raadplegen.
Dat lang niet iedereen dat doet of kan, is een bekend gegeven. Veel inwoners hebben niet de mogelijkheid of vaardigheden om alles digitaal in te zien.

Niet op de hoogte

Dat zou dan zomaar kunnen betekenen dat iemand niet snel genoeg op de hoogte is van een aanvraag in de omgeving die hij of zij niet wil dat die wordt uitgevoerd. Ook de Partij van de Arbeid zet vraagtekens bij dit voornemen.
In vragen naar het college stelt fractievoorzitter Hans van Braak: ‘’Onze ervaringen met het tijdig verstrekken van vergunningen is dat publicatie met grote regelmaat dusdanig laat is, dat men niet meer kan reageren of bezwaar kan maken en dus iedere vorm van participeren en communiceren niet optimaal gebruikt wordt.’’

Pro-actief

In een brief naar het college vraagt men de waarom tot deze maatregel is besloten.
En: ‘’Vindt de gemeente het niet noodzakelijk dat we alle inwoners en in Veenendaal gevestigde bedrijven juist pro-actief moeten laten weten welke vergunningen er aangevraagd zijn opdat men tijdig kan reageren of bezwaar kan aantekenen?’’ 

Raadsprogramma

De PvdA haalt ook het raadsprogramma erbij. Van de Braak: ‘’Dat programma spreekt van iedereen telt mee, maar nu wordt nu juist een bepaalde categorie mensen toch weer uitgesloten.’’ Daarbij doelend op iedereen die niet vaardig is op de digitale weg.
Er wordt meteen een goed advies meegegeven: ‘’Is het niet raadzaam om het bekendmaken van aangevraagde en goed- en afgekeurde vergunningen naast de digitale weg te blijven communiceren in de lokale pers?’’

Mocht de gemeente toch besluiten om de besluiten alleen nog digitaal te zetten, dan vraagt de partij om de mededeling hiervan toch minimaal een jaar lang in de krant te zetten met de verwijzing waar dit kan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden