<p>Aan de Zandstraat: A.P. met Klumpenaar. In het grote huis achter woonde de familie Van Burken. (Foto: coll W. de Kleuver)</p><p><br></p><p>&nbsp;<br><br><br></p>

Aan de Zandstraat: A.P. met Klumpenaar. In het grote huis achter woonde de familie Van Burken. (Foto: coll W. de Kleuver)


 


Herinneringen aan Adriaan P. de Kleuver: ‘Bloot zien? Ga dan naar de wethouder!’

Veenendaal - Hij woonde zijn hele leven in Veenendaal. Aan de Zandstraat 35 om precies te zijn. Geboren op 18 december 1911, gestorven toen hij 68 was op 15 januari 1980. Was zijn vader schoenmaker, zo werd hij het ook, echter met één verschil. Deze schoenmaker hield zich niet bij zijn leest.

Door Anne Slok

Zoon Wim vertelt op een warme manier over hoe zijn leven was met zijn vader Adriaan P. de Kleuver, voor Veenendalers bekender onder diens initialen ‘A.P.’ .
“Het huis”, zo vertelt Wim, “is gebouwd rond 1890. De verdieping is later aangebouwd.
Mijn vader trouwde op 30 april 1936 met mijn moeder, Willy Lelievelt. Ze kregen twee zoons.
Ik was de jongste, geboren op 25 februari in 1951. Ik heb een mooie jeugd gehad. Altijd aanloop, mijn vader was niet alleen schoenmaker, maar verkocht ook schoenen en laarzen”.

De flesjes bier zaten in de half-hoge laarzen...


Onwillekeurig glimlacht hij. “Ik was een jongen van een jaar of 13, hielp mee in de winkel, komt er een klant om “ploeg-leerzen” (half hoge laarzen) te kopen.
De man past ze en komt er niet in met zijn voet. Pa had stiekem wel eens een paar flesjes bier verstopt. Ik wist nu waar”.

Duizendpoot

Pa was een duizendpoot. Hij moet een geweldig IQ hebben gehad. Hij kon orgelspelen, componeren, speelde viool, kon prachtig tekenen en schilderen. Wist ontzettend veel van de natuur en van de historie. Afgezien van een paar schilderlessen heeft hij zich alles zelf aangeleerd. Pagina’s vol schreef hij in kranten en publiceerde boeken.
Daarnaast heeft hij voor menig Veenendaler hun stamboom uitgezocht. Dat was nog echt zoeken in gemeente- en kerkarchieven. Hij heeft denk ik meer dan 70 schilderijen gemaakt. Waaronder een paar naakten.
Tsja, dat was wat in Veenendaal in de jaren ’60 en ’70. Mijn vader had een expositie van zijn archeologische vondsten en van zijn schilderijen bij de opening van het gemeentehuis van Veenendaal op 29 september 1967. En inderdaad was daar een naakt te bewonderen. Dat was me toch een ophef! Het schilderij moest weg, maar mijn vader wilde dat niet.
Er werd een compromis gesloten. Wie het betreffende schilderij wilde zien mocht mee naar de kamer van wethouder Van Kuyk waar het te bewonderen was. Het heeft zelfs de Telegraaf gehaald”.

Bespelen kerkorgels

“Zijn grootste hobby was het bespelen van kerkorgels. Regelmatig stapte hij op de fiets richting de Betuwe. Hij heeft daar in verschillende kerken gespeeld. Ja, ook orgelspelen had hij zichzelf geleerd”.

Schoenmaker Adriaan hield zich zeker niet bij zijn leest!


De ene na de andere anekdote komt ter tafel. Ook diverse foto’s. Het is bekend dat Adriaan P. de Kleuver niet alleen actief was om de historie van Veenendaal te onderzoeken, maar hij was actief voor vele gemeenten.

Koningin in Amerongen

Zo heeft hij een deel van zijn collectie geschonken aan Rhenen, was actief voor diverse gemeenten in de Betuwe, Rhenen, Leersum, Leusden, Amerongen en het ging nog verder dan dat.
Hij was geen fan van het koningshuis, maar bij het bezoek van de toenmalige koningin Juliana aan Amerongen op 20 september 1974 werd hij zeker uitgenodigd.

Waarom? Nee dat weet Wim zich niet te herinneren, maar het had ongetwijfeld met de historie te maken van het dorp. Zelfs de koningin wist hij dus te boeien...

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden