<p>Hannie Pol op een van boekenmarkten in de omgeving van Veenendaal, zoekend naar literatuur. (Foto: eigen foto)</p>

Hannie Pol op een van boekenmarkten in de omgeving van Veenendaal, zoekend naar literatuur. (Foto: eigen foto)

(Foto: )

Hannie Pol uit Veenendaal: ‘Ik mis de boekenmarkten’

Veenendaal - Hannie Pol (73) is een verwoed boeklezer. Van literatuur, zowel Engelstalige als Nederlandse literatuur. Samen met haar vriendin Janine struint ze in Nederland alle boekenmarkten af en stapt regelmatig binnen bij Boekhandel van Kooten aan de Zandstraat in Veenendaal, waar ze onlangs in de uitverkoop voor een prikkie een aantal mooie titels kocht. ‘’Maar ik mis de boekenmarkten. De sfeer ervan’’, aldus de inwoonster van Veenendaal.

Door Henk Jansen

Hannie en Janine trekken er graag op uit. Vooral markten worden er bezocht. ‘’Nee niet de weekmarkten, maar de boekenmarkten en zo nu en dan ook en antiekmarkt. In de kleine Peugeot hebben we de laatste jaren aardig wat kilometers gemaakt.
Maar de laatste tijd staat de auto in de schuur. Door het coronavirus komen we nergens meer. Wat hadden we graag op Tweede Paasdag weer naar de Bredevoortse boekenmarkt gereden. Maar die ging van het nog altijd heersende virus niet door.’’

Sfeer

Het tweetal komt graag in dit stadje. Hannie: ‘’Bredevoort is en prachtig dorpje. De boekenmarkt die er jaarlijks gehouden wordt is niet groot, maar de sfeer van de markt, zo rond het kerkje, is prettig.
We vinden er altijd wel iets van onze gading. Een paar geleden kocht ik voor een prikkie het driedelige verzamelde werk van Abel J. Herzberg. Goed uitziende boeken waarvoor ik maar 10 euro voor neer behoefde te tellen. Echt een koopje. Min vriendin scoorde ook een boek.
Met de koop van een boek van Koos van Zomeren, de titel weet ik niet meer, kan ze een van haar lijst schrappen.’’ Hannie hoopt dat de boekenmarkt in Deventer, die altijd in de eerste week van augustus wordt gehouden wel doorgaat.
‘’Ik heb mijn twijfels, maar ik hoop het wel. We maken er in Deventer altijd een weekeinde van. Overnachten dan altijd in hetzelfde pension.’’

Liefhebber


‘’Ik heb in de loop der jaren heel wat boeken op deze markt weggesleept. Ben een liefhebber van F.B. Hotz. Door de jaren heen heb ik alles van deze schrijver kunnen bemachtigen. Ook de dikke biografie over hem heb ik. Alles op de diverse markten gekocht. Ook in de Cultuurfabriek ben ik altijd van de partij als er op afdeling bibliotheek weer een uitverkoop wordt gehouden.
Mijn vriendin is een vurig bewonderaar van Arnon Grunberg en Umberto Eco. Ik heb inmiddels Orhan Pamuk ontdekt. Van deze Turkse schrijver heb ik inmiddels 3 titels in huis.’’
De liefde voor de literatuur is bij Hannie op wat latere leeftijd begonnen. Zij vervolgt: ‘’We hadden thuis het geld er niet. Trouwens, mijn ouders hadden het niet zo op de Nederlandse literatuur. Zeker niet op de boeken van Jan Wolkers. Ook van Harry Mulisch moesten ze niet weten.
Ik heb Wolkers en Mulisch verslonden. Momenteel ben ik bezig in ‘De stem van mijn moeder’ van Abdelkader Benali, waarvoor ik wel de volledige prijs heb betaald.’’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden