<p>Gezien aan de Grebbeweg in Veenendaal: koetjes gezellig samen in de wei. (Foto: Aly van Eijk)</p>

Gezien aan de Grebbeweg in Veenendaal: koetjes gezellig samen in de wei. (Foto: Aly van Eijk)

De natuur in mei: bospest ooit als vulhout aangeplant

Regio - De maand mei, je kijkt er verwachtingsvol naar uit. Want dan komt het mooie weer en het nieuwe groen. Even iets over de naam. Die is afgeleid van Maia, de moeder van de Romeinse god Mercurius. De maannamen eiermaand, (denk aan de vogels die volop aan het leggen zijn) bidmaand, (bidstond voor het gewas) bloemenmaand, Mariamaand, wonnemaand. En vreugde. Wonne betekent blijheid en vreugde.

Door Aly van Eijk

Veel tuinplantjes zijn al geplant en bevroren, we moeten de IJsheiligen nog krijgen. Maar alles is volop te koop en we kunnen niet wachten! De IJsheiligen, het zijn er vier. Mamertus: 11 mei, Pancratius 12 mei, Servatius van Maastricht 13 mei en Bonifatius van Tarsus op 14 mei.
Het is een van de oudste en bekendste begrippen uit de volksweerkunde. Ze worden ook de strenge herengenoemd. Het dateert al van het jaar 1000. Oude weerspreuken: “Roept de houtduif keer op keer, dan voorspelt dit heerlijk weer”. “Avonddauw en koele nachten, kunt je veel hooi en wijn verwachten”.
En: “Het is een wenk, reeds lang verjaard, ‘t vriest even vaak in mei als in maart”. Na alle late nachtvorsten is de natuur bezig met een inhaalslag

Vulhout

In een week is bijna alles uitgelopen en gegroeid. Het fluitenkruid stralend wit kant, felgeel koolzaad, overal bloesem aan fruitbomen, Krentenboompjes in het bos, met roomwitte bloesem.
De helderwitte inheemse en Amerikaanse vogelkers, uit de rozenfamilie heeft de bijnaam bospest. Het is als vulhout begin van de 20er jaren van de vorige eeuw aangeplant. Ze geven veel nectar aan de bijen. In de middeleeuwen werd de boombast gebruikt voor medicinale toepassingen.
En boombast bij de deur, zou de pest buitenhouden. En er zijn al heel wat jonge vogeltjes, van de kool en pimpels in mijn tuin. Zoals een jonge nog verfrommelde houtduif met een hele grote snavel. Spechten maken overuren met nesten uit te hakken, kauwtjes nestelen bij de schoorstenen, lekker warm!

Explosie

Een grote explosie van de natuur. De tjiftjaf hoor je overal, niet alleen bij weilanden, maar ook in het bos en de tuin. Wanneer die weer terug is uit Noord Afrika, Spanje en Portugal begint de lente.
Hij roept zijn eigen naam, tjiftjaf. Zijn wetenschappelijke naam collybita. Dat is afgeleid van het Grieks en betekent zoveel als geldwisselaar. Vanwege zijn zang en waarin we met enige fantasie het tellen van muntstukken kunnen waarnemen.
Het zijn broedvogels van parklandschappen met gemengde begroeiing. Ze eten insecten en hun larven die ze van de bladeren en de takjes afpikt. Ze eten ook wel bessen en vangen soms een prooi tijdens de vlucht. Dit jaar zijn er massaal veel van deze vogels in ons land gearriveerd. Net als het vee wat weer buiten loopt.
Het levert een mooi Hollands plaatje op, net zoals de lammetjes die tussen de pinksterbloemen dartelen.
Kijk en geniet.

Reageren: alyvaneijk@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden