fractievoorzitters Vd Braak (li) en Vd Weele.
fractievoorzitters Vd Braak (li) en Vd Weele. (Foto: K. Oskam)

Veense GroenLinks en PvdA zoeken samenwerking op

Veenendaal - Landelijk gaat het er al jaren over, in Veenendaal wordt het nu praktijk: progressieve samenwerking in de politiek. De lokale afdelingen van GroenLinks en de PvdA zoeken elkaar op. Met het voornemen om in het raadswerk in de komende jaren nog vaker samen op te trekken. Dat maakten de partijen onlangs bekend.

Het initiatief voor de toenadering ligt bij de raadsfracties. In overleg met bestuur en andere leden is nagedacht over de manier waarop verdere samenwerking vorm moest krijgen. In de laatste ledenvergaderingen legden beide partijen dit vraagstuk voor aan de leden.

“In de praktijk trekken we al vaak samen op”

Fractievoorzitters Tijs van der Weele (GroenLinks) en Hans van de Braak (PvdA) trekken in de gemeenteraad al vaak samen op. Tijs van der Weele: “Onze meningen komen vaak overeen. We dienen al samen voorstellen in en stemmen vaak hetzelfde. Nu spreken we naar de buitenwereld uit dat we elkaar opzoeken. In de praktijk gebeurde dat de afgelopen jaren eigenlijk al behoorlijk veel.”

Hans van de Braak vult aan: “Ik zie een duidelijk voordeel in deze samenwerking. We willen onze fractievergadering samen gaan houden. Dat verrijkt de discussie en zorgt dat we inhoudelijk sterker komen te staan. We houden ons in de raad met veel verschillende onderwerpen bezig. Het is fijn om elkaar daarin aan te vullen. En, niet onbelangrijk, we kunnen de spreektijd van beide partijen in de raadsvergaderingen efficiënter gaan gebruiken.”
 

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Met de toenadering treffen GroenLinks en PvdA ook voorbereidingen op de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Op progressief en sociaal vlak kunnen de partijen elkaar in Veenendaal goed vinden. Het gezamenlijke geluid gaan de partijen in het raadswerk én tijdens de campagne sterk laten horen.

Van der Weele: “Door onze samenwerking uit te breiden, verwachten we in de raad meer te bereiken. En we hopen samen een bredere groep links-progressieve kiezers aan te spreken dan we ieder voor zich zouden doen.” 

Gezamenlijk beginselprogramma

Voor de verkiezingen van volgend jaar schrijven de partijen een beginselprogramma. In dat programma worden de belangrijke gezamenlijke waarden van de partijen duidelijk. Het beginselprogramma is gezamenlijk, de partijen voegen daar elk hun eigen individuele accenten aan toe. “We denken met deze meer formele manier van samenwerken een grotere groep kiezers te bereiken” aldus Van der Weele.

Is een fusie aan de orde? Van de Braak: “Zover zijn we nog niet, maar we gaan wel laten zien dat we dicht bij elkaar staan, en onze achterbannen moeten eerst nog op onze programma’s akkoord gaan en voor een fusie is het nu nog te vroeg voor beide partijen.”

Inzet op lage- en middeninkomens

In het beginselprogramma laten de partijen zien welke progressieve en sociale ideeën ze hebben voor Veenendaal. Hans van de Braak: “We zijn voor meer sociale cohesie en solidariteit. En we gaan ons echt inzetten voor de lage- en middeninkomens. We gaan voor een goede toekomst met gelijke kansen voor iedereen, een fatsoenlijke baan en een dak boven ons hoofd: bestaanszekerheid.”
Van der Weele vult hem aan: “Ook zijn beide partijen voor eerlijkere en meer transparante politiek, waaraan iedereen mee kan doen. Op het gebied van energie en groen mag het in Veenendaal een stuk ambitieuzer.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden