<p>Afval brengen: afspraak blijft nodig, bepaalde afvalstromen kunnen zonder verlies van punten gestort worden.</p>

Afval brengen: afspraak blijft nodig, bepaalde afvalstromen kunnen zonder verlies van punten gestort worden.

(Foto ter illustratie: Paul van den Dungen Fotografie)

Aantal afvalsoorten weer zonder extra kosten naar afvalbrengstation Veenendaal

Veenendaal - Vanaf 31 mei kunnen inwoners van Veenendaal weer afval zoals oud papier, textiel, kringloopgoederen en elektrische apparaten bij het afvalbrengstation afleveren zonder dat dit afvalpunten kost. Wel moet er nog steeds gereserveerd worden voor het brengen van dit afval.

De gemeenteraad heeft eind 2020 een motie aangenomen waarin ze erop aandrong om herbruikbare afvalstromen onbeperkt te kunnen brengen bij het afvalbrengstation. Uit een enquête onder 1150 inwoners bleek dat deze zelfde wens leeft onder de inwoners van Veenendaal. Ook kwam deze vraag met enige regelmaat telefonisch binnen bij de gemeente.

Aan de slag

‘’Alle reden om hier voortvarend mee aan de slag te gaan’’, aldus verantwoordelijk wethouder Marco Verloop. “In overleg met afvalbedrijf ACV hebben we gekeken voor welke afvalstromen het wenselijk zou zijn meer service te bieden. Daarom kan binnenkort een groot aantal herbruikbare afvalstromen weer gebracht worden zonder dat dit afvalpunten kost. Maar er is ook afval dat moeilijk, of niet recyclebaar is en tegen hoge kosten verbrand moet worden. Hiervoor geldt nog steeds het puntensysteem”.


Flexibele inzet

Elk huishouden krijgt jaarlijks zes punten op de afvalpas. Deze punten kunnen naar keuze worden ingezet voor afval brengen (één punt per keer), afval laten ophalen (drie punten per keer) of een combinatie hiervan. Zijn de punten op dan kan afval nog steeds gebracht worden, maar dan geldt een tarief van €10,- per punt. Ophalen van grof afval aan huis kost dan € 30,- per keer.
“Afval verwerken is duur”, aldus Marco Verloop. “Met het puntensysteem zorgen we ervoor dat huishoudens die weinig afval hebben, niet onnodig meebetalen voor huishoudens die veel afval brengen. Zo proberen we de afvalstoffenheffing laag te houden en hopen we ook dat inwoners gaan nadenken of afval geen tweede leven kan krijgen. Want we willen onze aarde behouden voor onze kinderen en grondstoffen steeds weer opnieuw inzetten. Vandaar de gewijzigde regels voor herbruikbaar afval zoals kringloopgoederen, elektrische apparaten, oud papier en glas”.

Komt u naar het afvalbrengstation? Vergeet niet te reserveren en uw afvalpas mee te nemen. De volledige lijst van afval dat zonder punten afgeleverd kan worden op het afvalbrengstation is te vinden via www.acv-groep.nl/afval/afvalbrengstation.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden