<p>Jacolien Davelaar heeft in Renswoude een zorgboerderij. (Foto: Thom van de Loosdrecht)</p>

Jacolien Davelaar heeft in Renswoude een zorgboerderij. (Foto: Thom van de Loosdrecht)

De Groote Fliert in Renswoude: een uitvalsbasis voor oud en jong

Renswoude - Zorgboerderij De Groote Fliert is sinds 2002 een begrip in Renswoude en omstreken. Mensen met een beperking of afstand op de arbeidsmarkt vinden rust op de boerderij, maar er moet natuurlijk ook gewerkt worden. De boerderij gaat altijd door.

Door Thom van de Loosdrecht

Op de boerderij in Renswoude is het een zoete inval. Om negen uur gaan de volwassenen van de dagbesteding aan het werk. Van de planten water geven tot de koeien voeren, iedereen heeft zijn eigen taak.

Naast dagbesteding voor de volwassenen is er ook dagbesteding voor kinderen. Doordeweeks voor de kinderen die zijn uitgevallen op school, op zaterdag voor alle kinderen die de aandacht goed kunnen gebruiken.
Jacolien Davelaar begeleidt deze kinderen. Ze geeft een inkijkje in de dagbesteding die hen wordt aangeboden.

Kinderen

Voor kinderen die uitvallen op school is er doordeweeks dagbesteding op de zorgboerderij.
Jacolien Davelaar vertelt hoe de dag eruitziet: “De kinderen komen binnen en dan gaan ze meestal eerst wat actiefs doen op de boerderij.
Nadat ze hun energie een beetje kwijt zijn, gaan er een aantal kinderen aan hun schoolwerk.
Daarna eten we met elkaar en is er ‘s middags tijd om op de boerderij bezig te zijn. Het is geen strak stramien, maar echt maatwerk.
Dus voor elk kind kan de planning anders zijn, maar de meeste kinderen houden van deze planning en structuur.”

Les in honk

Net voor de coronacrisis is de varkensstal verbouwd tot een honk waar de kinderen kunnen zitten. Zij krijgen daar les.
Jacolien vertelt waarom het onderwijs zo belangrijk is op de boerderij: ”Als een kind op de boerderij 1-op-1 onderwijs krijgt, reageert het soms anders dan in de grote groep op school. Ze pikken sneller dingen op en ervaren meer rust.”
Kees Zaanen is vrijwilliger op de boerderij en werkt in het onderwijs. Hij geeft deze kinderen les.
Volgens hem is de afwisseling op de boerderij ook erg belangrijk voor de kinderen: “In de ochtend moeten sommige kinderen aan het schoolwerk, maar ‘s middags kunnen ze dan lekker aan de gang op de boerderij.
Die afwisseling zorgt ervoor dat leerlingen minder opzien tegen het schoolwerk. Ze weten dat ze daarna lekker op de boerderij klusjes mogen doen.”

Begeleiding

Naast de gebruikelijke taken op de boerderij zoals de dieren voeren, kunnen de kinderen en volwassenen ook bezig gaan in de moestuin of hout bewerken met de decoupeerzaag.
Dat laatste natuurlijk onder begeleiding, maar de kinderen krijgen volgens Kees Zaanen veel vrijheid: “Ze mogen veel. Van alle faciliteiten op de boerderij kunnen de kinderen gebruikmaken.
Dat is natuurlijk totaal anders dan in het reguliere onderwijs.”

Ook zinvolle invulling van
de dag voor volwassenen


Dat de kinderen het fijn vinden betekent niet dat de kinderen er hun hele leven zullen komen. Het doel van de dagbesteding is: “Het terug laten stromen van de kinderen in het regulier onderwijs of de kinderen door laten stromen naar de volwassen dagbesteding. Wij zien al snel wat een realistisch doel is.” Vertelt Jacolien.

Moe maar voldaan

De coronacrisis heeft het reguliere onderwijs op zijn kop gezet, maar dat heeft ook uitwerking op het aantal kinderen op de zorgboerderij.
Jacolien vertelt daarover: “Doordat kinderen thuis kwamen te zitten, moesten ouders hun kinderen lesgeven. Die extra aandacht die sommige kinderen nodig hebben, kunnen de ouders niet altijd zelf geven. Zo komen ze bij ons terecht.

‘Die extra aandacht die sommige kinderen nodig hebben, kunnen de ouders niet altijd zelf geven’

Hier is het net zoals op school. Een strakke planning en structuur helpt deze kinderen en die bieden wij.”

Structuur en geduld

Structuur en engelengeduld van de medewerkers en vrijwilligers zorgen voor een leuke en leerzame dag voor de kinderen en volwassenen van de dagbesteding.
‘s Avonds gaat iedereen ‘moe maar voldaan’ terug naar huis.

Allemaal uitkijkend naar de volgende keer dat ze weer mogen komen...

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden