<p>Burgemeester Gert-Jan Kats met rechts de co&ouml;rdinator van TeamClean, Tjeerd de Vries.</p>

Burgemeester Gert-Jan Kats met rechts de coördinator van TeamClean, Tjeerd de Vries.

(Foto: Marco Diepeveen)

Gert-Jan Kats ook meester in ‘bermvuil beheer’ in Veenendaal

Veenendaal - Klokslag half elf meldt burgemeester Gert-Jan Kats zich afgelopen maandagmorgen op het adres van team Clean-coördinator Tjeerd de Vries. De bedoeling is dat de burgemeester een uurtje meeloopt met de Vries om zo kennis te nemen van de strijd die de vrijwilligers, merendeel pensionado’s, aangaan tegen het zwerfvuil langs de Veenendaalse bermen.

Door Gertjan van Capellen

In zijn beroep als burgemeester is hij met verschillende zaken bezig. Daar komt ‘zwerfinator’, zoals de ruimers wel worden genoemd, na deze dag nog bij. Deze krant liep een stukje mee op de route Middellaan/Groeneveldselaan.
Inmiddels kent het team van de Vries 55 vrijwilligers die vooral lokaal actief zijn en zo een signaal afgeven dat vuil niet langs de weg hoort. Eens per maand staan er zo’n tien vrijwilligers paraat om de bermen van de provinciale Cuneraweg op te schonen.

Test

De Vries: “Zou mooi zijn”, zegt hij lachend, “als hij zich aanmeldt als lid. Dit is de ultieme test. Hij moet natuurlijk wel in het team passen.
De speciale fiets van het team staat in ieder geval tot zijn beschikking. We gaan het beleven”.
Gelukkig kon hij deze keer wel tijd vrij maken in zijn drukke agenda om een rondje van een uur mee te lopen. Tussen het prikken door maakt hij tijd om ons te woord te staan.

‘Wonen en leven in een propere omgeving is aangenamer’


Kats: “De beweegreden vandaag mee te lopen is dat ook ik me erger aan het vuil dat langs de weg ligt.
En waar ik me ook over verbaas is langs de snelwegen. Het zijn niet alleen weggebruikers als fietsers en wandelaars maar ook automobilisten zijn er debet aan.’’

Gezamenlijke huiskamer

‘’Een mondkapje kan ik me nog voorstellen dat het uit je zak valt maar een blikje laat je niet per ongeluk vallen. Niet alleen thuis houd je rekening met vuil, ook in de gezamenlijke huiskamer buiten, houd je er rekening mee”.
Hij is er van overtuigd dat wonen en leven in een propere omgeving zoveel aangenamer is. “Hier is niet alleen een taak weggelegd voor de scholen, hoewel die op het moment de maatschappelijke druk voelen, maar dan zeker voor de ouders. Dat lijkt me evident, schoon begint immers thuis.
Hier geef je je kinderen mee dat vuil in de prullenbak hoort en niet langs de weg”.

Misvatting?

Is het een misvatting dat zwerfafval ruimen niet loont? Kats: “Ja nou en of. Rommel nodigt uit. Anders gezegd, in een schone omgeving gooien mensen minder makkelijk vuil weg. Daar ben ik van overtuigd.
En het moet me dan echt van het hart dat ik dan ook heel veel respect heb voor de mensen die zich hier vrijwillig voor inzetten.

Zij zijn een surplus voor de gemeente, de openbare reiniging en de samenleving.
Dat impliceert dat we niet zonder ze kunnen”, aldus de burgemeester.

Het resultaat wat beide heren langs de weg opvisten mag er zijn: 200 (!) blikjes, een winkelwagen en….een fiets!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden