<p>Harm oogst asperges en werkt graag met groen</p>

Harm oogst asperges en werkt graag met groen

(Foto: Co Keulstra)

Asperges oogsten in Amerongen

Amerongen - Dorpsakker De Parel in Amerongen mag zich een openbare Heuvelrugtuin noemen. Het predicaat is toegewezen omdat er gifvrij wordt getuinierd, de Parel beschutting biedt voor vogels en insecten en er planten te vinden zijn die passen in de omgeving van het Nationaal Park. Men kan een rondje over de dorpsakker maken om het stuk voorbeeld Heuvelrugtuin te bekijken.

Door Co Keulstra

Sinds 2019 hebben de Diaconessen de zorg voor de Parel overgedragen aan A Rocha. Dit is een wereldwijde beweging van Christenen die vanuit hun geloof zorgen voor Gods schepping. In Nederland is A Rocha actief sinds 2003. Veertien lokale groepen zetten zich op verschillende locaties in voor natuurbehoud. Esther Gijsbertsen is vanuit A Rocha actief betrokken bij Dorpsakker De Parel in Amerongen: “Op Dorpsakker De Parel zorgen we voor de groei en bloei van gewassen en mensen. Elke dinsdag, vrijdag- en zaterdagmorgen zijn er vrijwilligers aan het werk om de moestuin van de Dorpsakker in te zaaien, te beplanten, onkruid te wieden of wat er ook maar gebeuren moet.

Vergeten groenten

Hier worden allerlei groenten geteeld, ook vergeten groenten zoals pastinaak en postelein, en ook snijbiet, diverse soorten sla, allerlei koolsoorten, aardappelen, wortelen en bonensoorten. En niet te vergeten: asperges! Een speciale plek wordt ingenomen door een kruidentuin, omzoomd door frambozenstruiken. 

Het is een mix van bomen, heesters en vaste planten

Het gaat ons niet om het zoveel mogelijk produceren van groenten, maar om het gif loos telen van groenten en bessen zoals frambozen en aardbeien. Alles wat we oogsten verkopen we aan mensen die wekelijks bij ons groenten komen halen. Als er veel groente overblijft, gaat het naar de voedselbank. Ook kan men zich aanmelden voor een abonnement, dan krijgen ze elke week een tas met vier soorten groenten.”

Ontspanning en voldoening

Iedereen die graag tuiniert en wil meewerken aan de opbouw van deze dorpsakker is van harte welkom. Momenteel hebben ze ruim twintig vrijwilligers die wekelijks één of meer dagdelen in de tuin komen werken. Zij vinden hier ontspanning en voldoening. Harm is sinds vorig jaar vrijwilliger: “Ik heb pas geleerd hoe ik asperges moet steken. Ik heb ze niet zelf geplant, dat is al in 2012 gebeurd met de start van de tuin. Ik wil graag met groen werken, dus dit is een uitstekende plek om ervaring op te doen.” 

Omzien naar elkaar

Omzien naar elkaar, een sociaal gebeuren waar mensen elkaar ontmoeten en samen de tuin tot bloei zien komen. Esther is de coördinator en in samenspraak met de vrijwilligers maken ze in de winter al een plan voor wat er gedaan moet worden in de tuin. De groenten wisselen elk jaar van plek, om de grond zo vruchtbaar mogelijk te houden. Esther vertelt: “Eén ochtend in de week komt er een klas van basisschool Het Sterrenbos naar de dorpsakker om te helpen met de tuin, onkruid wieden of zaaien en planten. Ze hebben bakjes met zaaigoed in de klas die ze verzorgen en als het groeit worden ze in de tuin overgepoot. Zo kunnen ze het hele proces meemaken.” 

Plantaardig

Bij De Parel wordt uitsluitend bemest met plantaardig compost. Zaaien en planten is een wisselwerking, een combinatie van bloemen en gewassen. Alles heeft een bepaalde functie. Zo is er een stukje wortelgewas van vorig jaar blijven staan. Daar heeft de Koninginnepage haar eitjes gelegd. Op de dorpsakker worden niet alleen groenten en bessen geteeld, maar wordt er ook rekening gehouden met de diertjes en vogels. Zo is er een insectenhotel en zijn er schuilplekken voor dieren, een takkenril en nestkastjes. Bij De Parel zijn ook afwisselende activiteiten zoals het oogstfeest in september.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden