<p>Een deel van de vrijwilligers van de Joodse begraafplaats met geheel rechts de heer Jaap Krocké, vrijwilligerscoördinator</p>

Een deel van de vrijwilligers van de Joodse begraafplaats met geheel rechts de heer Jaap Krocké, vrijwilligerscoördinator

(Foto: Sanny Brunekreeft)

Bezoek aan de Joodse Begraafplaats van Veenendaal

Veenendaal - Op 4 mei brachten Jeroen van Esseveld en Sanny Brunekreeft namens ChristenUnie Veenendaal een bezoek aan de Joodse Begraafplaats aan de Parallelweg. Een bijzondere plaats, omdat het één van de laatste overblijfselen is van het Joodse leven in Veenendaal. 

Deze plaats wordt ook wel het ‘huis van de levenden’ genoemd. Er was een gastvrije ontvangst door Jaap Krocké, vrijwilligerscoördinator en Ruben van Praagh namens de Joodse Gemeente Utrecht. Dit is de officiële beheerder van de begraafplaats. Ruben van Praagh werd vergezeld door zijn ouders, Gideon en Ellen van Praagh.

Grote waarde

Dat was geen toeval: een oudoom van Gideon van Praagh ligt begraven op de Parallelweg. Tot een aantal jaar geleden wisten zij niet van zijn bestaan af. De Joodse begraafplaats in Veenendaal is van grote waarde voor de Joodse gemeenschap, maar speelt ook een belangrijke sociale en maatschappelijke rol in Veenendaal zelf.
De groep van zo’n 18 vrijwilligers, die al jaren op de begraafplaats werkt en waarvan er meerderen aanwezig waren, is een hechte vriendengroep geworden, ook buiten het werk op de Parallelweg om.

Onmisbaar

Zij zijn onmisbaar om deze begraafplaats goed te onderhouden. Op deze dag van herdenken was het goed om elkaar te ontmoeten, verhalen te delen maar ook de zorg te horen met betrekking tot de renovatie, dit jaar, van het metaheerhuisje - ook wel baarhuisje genoemd.
Omdat het huisje een gemeentelijk monument is, is de restauratie kostbaar. De Joodse Gemeente Utrecht heeft dan ook een subsidieaanvraag ingediend bij de Gemeente Veenendaal. De komende periode wordt hard gewerkt om de nodige fondsen bij elkaar te krijgen om het baarhuisje te restaureren.

Herinnering 

Een woordvoerder van de CU: ‘’We zagen met eigen ogen dat dat geen overbodige luxe is. Het is belangrijk dat de herinnering levend blijft, dus ook wij bevelen een gift van harte aan (zie hieronder). Het was waardevol om elkaar zo te kunnen ontmoeten en te spreken en we spreken hierbij nogmaals onze grote waardering uit voor alle vrijwilligers die een bijdrage leveren aan het in stand houden van deze begraafplaats!
Wil je ook een bijdrage leveren om het behoud van de Joodse begraafplaats in Veenendaal te steunen? Er is een fondenwervingsactie gestart door de Joodse gemeente. Stort dan je gift op giro NL20INGB0000009845 t.n.v. Nederlands-Israëlitische Gemeente Utrecht, o.v.v. Renovatie Metaheerhuis Veenendaal. De Joodse gemeente Utrecht heeft de ANBI-status. Je gift is aftrekbaar van de belastingen. ‘’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden