<p>Mede-ontwikkelaar Roelof Janssen (met hoed) overhandigt de fietsroute aan Rhenens burgemeester Hans van der Pas (foto: Marco Diepeveen)</p>

Mede-ontwikkelaar Roelof Janssen (met hoed) overhandigt de fietsroute aan Rhenens burgemeester Hans van der Pas (foto: Marco Diepeveen)

(Foto: )

Fietsers in trucksporen van operatie Faust

Regio - Museum De Casteelse Poort in Wageningen en Stadsmuseum Rhenen hebben een historisch fietsrouteboekje ontwikkeld dat de voedseltransporten van operatie Faust herdenkt. Afgelopen week nam Rhenens burgemeester Hans van der Pas symbolisch het eerste exemplaar in ontvangst.

De voedseldroppings in 1945 zijn algemeen bekend. Dat geldt niet voor de gelijktijdig opgezette operatie Faust: een Canadese bevoorradingsoperatie over de weg richting het hongerende westen. Terwijl die tweehonderd trucks tezamen tien keer meer volume vervoerden dan de geallieerde bommenwerpers. Toen de oorlog in Nederland ten einde liep, sloten geallieerden en Duitsers op 28 en 30 april het Akkoord van Achterveld. De Nude (N225) tussen Wageningen en Rhenen werd tot neutraal gebied verklaard. Het werd een overslagpunt voor honderden tonnen voedselpakketten. Van 2 tot en met 10 mei 1945 reden tweehonderd militaire trucks dagelijks af en aan richting Utrecht waar het broodnodige voedsel verder werd gedistribueerd over bezet West-Nederland.

Boerderij Noda

De historische fietsroute van 9 kilometer, gekoppeld aan QR-codes, voert van het Wageningse museum naar het Rhenense. Onderweg passeren fietsers de Grebbeberg met een deel van de Grebbelinie en ook boerderij Noda aan de Nude. Hier vond de coördinatie plaats van operatie Faust en werden de voorwaarden voor de Duitse capitulatieovereenkomst nader uitgewerkt. Het fietsrouteboekje is een initiatief van Theo Guiking van het Wageningse museum en Roeland Janssen, ontwikkelaar van een internationale bevrijdingsfietsroute.
Het boekje is te koop in de musea en bij hotel De Wereld. Van het bedrag gaat 1 euro naar voedselbank Neder-Veluwe. Na de zomervakantie start een scholenproject voor de groepen 8, gekoppeld aan de herdenking van operatie Faust. Dit bestaat uit een lesuur over de voedseltransporten en een begeleide fietstocht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden