<p>Oud-Elstenaar Huibert van Verseveld bracht in eigen beheer opnieuw een boek uit over de oorlog in Elst. Het dagboek van Henk Honders staat hierin centraal. (Eigen foto)</p>

Oud-Elstenaar Huibert van Verseveld bracht in eigen beheer opnieuw een boek uit over de oorlog in Elst. Het dagboek van Henk Honders staat hierin centraal. (Eigen foto)

Tweede dagboek over Elst uitgebracht

Elst - De in Bennekom woonachtige maar geboren en getogen Elstenaar Huibert van Verseveld heeft woord gehouden. Binnen een jaar publiceert hij een tweede boek waarin de enerverende oorlogsgeschiedenis van het dorp centraal staat.

Door Martin Brink

‘Mijn jeugd tijdens de oorlog in Elst, het dagboek van Henk Honders 1939-1945’ ligt al in de winkel. Ook nu is het een eigen uitgave in een oplage van 400 stuks en voor 19,95 euro verkrijgbaar.

Priostelling. Dat is het toverwoord van de 48-jarige Huibert. Anders dan andere onderzoekers wil hij de personen die materiaal beschikbaar stelden niet teleurstellen maar zo snel mogelijk een en ander omzetten in een publicatie. Prioriteiten stellen dus. Hij hoort veel te vaak dat iedereen zegt te druk te zijn en daarom iets bijzonders ‘even’ op de plank moet laten liggen. Bij Huibert werkt dat anders. Binnen een jaar is dit nu zijn tweede resultaat. Als verzamelaar over alles van de oorlog richtte Huibert zich meer en meer op zijn geboortedorp en wilde alles weten over de bezettingsjaren. Het bracht hem in de afgelopen jaren bij veel mensen. Hij kwam met vaak verhalen, gegevens én veel foto’s terug. Ook dagboeken.

Eerste deel

Een jaar geleden verscheen het eerste deel (nog steeds verkrijgbaar!) gebaseerd op het dagboek van Johannes van Kooten. Nu staat Henk Honders centraal in de nieuwe uitgave. Hij woonde aan de Utrechtsestraatweg nabij steenfabriek Over-Betuwe. Dankzij speurwerk kwam Huibert het dagboek op het spoor en kreeg van diens nabestaanden toestemming om het te publiceren. Het is nu integraal te lezen. Bovendien wordt de dagboekschrijver geduid en staat er als verrassend slotstuk een foto-essay over de bevrijding van Elst en de maanden erna in. Met bijzondere en voor Elstenaren herkenbare foto’s die niet eerder zijn gepubliceerd. Huibert vond ze in verschillende archieven.

Ander beeld

Het verhaal sluit perfect aan bij de eerste uitgave ‘Mijn jeugd tijdens de oorlog in Elst; het dagboek van Johannes van Kooten 1939-1946’, omdat Henk en Johannes vrienden waren. Huibert van Verseveld: ‘’Toch geeft deze editie een ander beeld van de oorlog en ervaringen van een gewone Elsterse jongen. Bepaalde belevenissen hebben de vrienden samen meegemaakt, maar ook heeft Henk een zeer bijzondere belevenis meegemaakt. Hij heeft op 3 februari 1943 een dode vliegenier gevonden ongeveer 80 meter achter zijn huis. Deze was te pletter gevallen op een van de droogschuren van de steenfabriek.’’

Foto-essay

Niet alleen staat het verhaal van Henk Honders in dit tweede dagboek centraal, maar ook heeft Van Verseveld meer dan 30 foto’s gevonden van de bevrijding van Elst. Hierop staan onder meer wegtrekkende Duitsers, intocht van de Canadezen met tanks en andere voertuigen. ‘’Niet alle foto’s zijn perfect van kwaliteit maar ik wilde het complete verhaal vertellen en dus heb ik zoveel mogelijk foto’s opgenomen.’’ Zo werd het een zeer bijzonder foto-essay. Verder is in het boek aandacht voor het grote bevrijdingsfeest dat in 1945 groots werd gevierd.

Foto-essay met veel onbekende foto’s maakt het boek bijzonder


Op bijna iedere hoek van de straat had men een bevrijdingsboog gemaakt en heel Elst deed mee aan de optocht. Dit is ook vastgelegd op meer dan 60 foto’s.

Op woensdag 28 april zijn de eerste exemplaren uitgereikt aan Corrie Honders, dochter van Henk Honders en aan burgemeester Hans van der Pas. Het dagboek is vanaf vandaag te koop bij Albert Heijn en drogisterij Pater in Elst. Ook bij de familie Van Verseveld aan de Irenestraat 80.
Het is tevens verkrijgbaar bij Boekhandel van Kooten in Veenendaal.
Overigens: mensen die nog foto’s of materiaal hebben uit deze periode in Elst, kunnen contact opnemen met Huibert van Verseveld: elstwoii@gmail.com.

Derde deel

Huibert belooft dat er nog een derde deel zit aan te komen met veel onthullingen (!). ‘’Mogelijk al dit jaar.’’ Ook voor een vierde deel heeft hij nog stof genoeg. Zijn zoektocht brengt hem namelijk bij veel (oud-)Elstenaren die hem bijzonder materiaal in vertrouwen meegeven. Vorig jaar bijvoorbeeld verwierf hij het complete (foto)archief van De Hank, de oudste dorpskrant van Nederland die na 44 jaar roemloos en stil eindigde. Voor dit boek heeft hij er al uit kunnen putten.

“In deel drie staan wederom dagboeken centraal, memoires van Elstenaren en ook een wetenschappelijk onderzoek dat is gedaan samen met Juul van Hardeveld naar de crash van de piloot die gevonden is door Henk Honders op in 1943”, aldus Van Verseveld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden