<p>Van links naar rechts: Joram van Esch, David van Hardeveld en Guido Kleiberg. Andere teamleden konden niet aanwezig zijn.<br><br></p>

Van links naar rechts: Joram van Esch, David van Hardeveld en Guido Kleiberg. Andere teamleden konden niet aanwezig zijn.

(Foto: )

Team van het Ichthus College naar finale Vakkanjers

Veenendaal - Het Wereld Natuur Fonds is de opdrachtgever van de Vakkanjers Challenge van dit schooljaar. In de WWF Wildlife Challenge daagde het Wereld Natuur Fonds leerlingen vanaf groep 7 tot en met het laatste jaar vmbo uit om innovatieve ideeën en praktijkgerichte oplossingen te bedenken zodat mensen en wilde dieren beter samen kunnen leven. Het team van het Ichthus College Veenendaal heeft zich hierin geplaatst voor de finale in juni.

Duizenden leerlingen zijn het afgelopen jaar hard aan de slag gegaan voor het Wereld Natuur Fonds. Inmiddels is bekend welke teams een ticket naar de finale van Vakkanjers in de wacht hebben gesleept. Tijdens de halve finale presenteerden teams van ruim honderd scholen hun oplossingen en ideeën rondom het toenemende mens-dierconflict, in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF).

Naar de finale

Het team van het Ichthus College te Veenendaal is één van de teams die de finale heeft gehaald. Het team heeft een elektrisch aangedreven boot gebouwd, die op afstand bestuurbaar is. Hiermee kunnen ze actief op zoek gaan naar het leven in de natuur. De boot is voorzien van camera’s en andere sensoren. Hierdoor kunnen ze ongestoord het leven van een dier bestuderen en in kaart brengen. Daarmee kunnen weer maatregelen genomen worden om de diersoort beter te beschermen. Het team bestaat uit de leerlingen Joram van Esch, David van Hardeveld, Guido Kleiberg, Joram Kleiberg en Lukas van der Meulen uit VMBO3 en 4.

Onder de indruk

Docenten T&T Johan van den Hoven en Martjan de Bruin: ‘’Via deze Challenge bieden we onze techniekleerlingen ruimte om te excelleren. De jongens hebben die mogelijkheid met beide handen aangegrepen en veel eigen tijd in dit project gestoken. Soms móesten ze het lokaal uit omdat de school ging sluiten.’’
Elke van Gils, wildlife adviseur van WWF en jurylid, was onder de indruk van de originele ideeën van de scholieren. “Geweldig om te zien hoe de leerlingen zich hebben ingelezen en vervolgens aan de slag zijn gegaan. Door het kleiner worden van leefgebieden van wilde dieren zoals olifanten en tijgers zijn er steeds vaker ‘mens-dier conflicten’. Dit is zowel voor de dieren als voor de lokale bevolking een enorm groot probleem. Belangrijk dat we hier met elkaar een oplossing voor vinden zodat ze in harmonie samen kunnen leven. Ik kijk uit naar een spannende finale.”

Finale

De teams met de beste ideeën plaatsen zich voor de finale. Op 23 en 24 juni vindt de finale plaats via een live uitzending die online uitgezonden wordt. Vooraf toeren we door het land om alle finalisten te interviewen over hun oplossingen, ideeën en gemaakte producten. Vakkanjers is een programma van Jet-Net & TechNet en komt voort uit initiatief van technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek.

Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden hun vakmanschap. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact.

Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden