<p>De herdenking op de Grebbeberg is ook dit jaar besloten vanwege alle coronamaatregelen.&nbsp;</p>

De herdenking op de Grebbeberg is ook dit jaar besloten vanwege alle coronamaatregelen. 

Foto: (Archieffoto: Jan van den Brink)

Sobere herdenking op de Grebbeberg

Rhenen - De herdenking op 4 mei op de Grebbeberg in Rhenen draagt dit jaar weer een besloten karakter. Vanwege de coronamaatregelen zijn er maar enkele genodigden bij de plechtigheid. Op de Grebbeberg is elk jaar op 4 mei de Nationale Militaire Dodenherdenking.

De krijgsmacht herdenkt daar alle militairen die sinds 10 mei 1940, waar ook ter wereld, zijn omgekomen. Deze herdenking is na de nationale herdenking op de Dam in Amsterdam de grootste officiële herdenking in Nederland. Op de Grebbeberg rusten ruim 850 militairen. Dinsdagavond 4 mei houdt de plaatsvervangend commandant van de Landstrijdkrachten, generaal-majoor Rob Jeulink, een toespraak. De Grebbeberg wordt die dag niet afgesloten, maar Defensie roept mensen met klem op om niet te komen op 4 mei. Dat geldt niet alleen voor de herdenking in de avond, ook overdag kan het snel druk worden. De ceremonie is vanaf 19.35 te volgen bij RTV Utrecht.

Tweede Pinksterdag

De Vereniging 8 RI - 1940 houdt ook elk jaar een Dodenherdenking. Die is op Tweede Pinksterdag 24 mei vanaf12.30 uur. Deze bijeenkomst duurt een half uur en is ook besloten.
Het gebeurt dus zonder publiek. Burgemeester Hans van der Pas van Rhenen is ook aanwezig.
De herdenking, met een Dodenappél, is bij de namenzuil.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden